Администрацията на Байдън обмисля възможността да предостави на Украйна далекобойни крилати ракети Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM), които биха предоставили на украинските F-16 значително по-голям обсег и огнева мощ, пише "Политико".

Това решение идва на фона на успешното настъпление на Украйна дълбоко в руската територия, което накара Владимир Путин да пренасочи войски. Въпреки че няма окончателно решение, въпросът вече се разглежда сериозно, като се обсъждат технически и логистични въпроси, свързани с интеграцията на ракетите с украинските самолети.

Ракетите JASSM, разработени от Lockheed Martin, се използват ограничено от САЩ и са споделени само с няколко близки съюзника. Тези ракети биха осигурили на Украйна възможността да нанася удари на разстояние над 370 километра, което значително би разширило бойния капацитет на украинските ВВС. Въпреки това, основният проблем остава техническата интеграция на тези ракети с украинските самолети, което в момента се обсъжда от експерти от Пентагона.

Подобна помощ би могла значително да повлияе на развитието на конфликта, като засили натиска върху руските сили и осигури на Украйна по-голяма стратегическа маневреност. Въпреки това, процесът на интеграция и обучение на украинските пилоти и техници ще отнеме време, преди тези ракети да могат да се използват на бойното поле.

С приближаването на края на мандата на президента Байдън, степента на подкрепа на САЩ за Украйна остава несигурна, особено ако Доналд Тръмп се върне на власт. Решението за предоставяне на JASSM е част от по-широката стратегия на САЩ да засилят бойната мощ на Украйна, докато има политическа подкрепа за това.

Към момента Украйна разполага с британските ракети Storm Shadow и френският им аналог SCALP, които са с обхват от около 250 км и американските ракети ATACMS с обхват до 300 км. Тези ракети позволяват на Украйна да атакува цели в Кримския полуостров, окупиран от Русия. Западните страни обаче все още не разрешават на Украйна да нанася удари с тях по суверенни руски територии.

ATACMS или Storm Shadow ще донесат победата на Украйна

ATACMS или Storm Shadow ще донесат победата на Украйна

Нови проблеми за Русия