Върховният главнокомандващ на Украйна Олександър Сирски каза в четвъртък, че Киев е създал военна комендатура в окупираната част на руската Курска област, където според него силите му все още напредват и са заели до 1,5 км през последните 24 часа, цитира думите му Ройтерс.

Генерал-полковник Олександър Сирски е докладвал на президента Володимир Зеленски във видео, публикувано от украинския лидер, че силите на Киев са напреднали 35 км в Курска област, след като нахлуха в руския регион миналата седмица.

Щурмът на Киев на руска територия миналата седмица изненада Москва, отнемайки инициативата от руските сили, които цяла година постигат малки, но стабилни печалби в източната част на Украйна.

Сирски каза, че украинските сили са взели под контрол 82 населени места по време на нахлуването и територия от 1150 квадратни километра.

Украйна разгроми руските войски в Суджа и свали руски Су-34 край Курск

Украйна разгроми руските войски в Суджа и свали руски Су-34 край Курск

Украинските военни са пленили над 100 руски военнослужещи в курска област и са напреднали от 1 до 2 километра

Той обяви, че назначава генерал-майор Едуард Москальов за ръководител на военната комендатура в контролираната от Киев част на Западна Русия.

"Продължаваме напред в Курска област. Създадена е военна комендатура, която трябва да осигури реда, а също и всички нужди на местното население", каза Сирски в писмено изявление в своя канал в Telegram.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Веречук заяви в сряда, че Силите на отбраната планират да формират "зона за сигурност" в Курска област, където се развива настъплението на украинските въоръжени сили.

Според Веречук, цитиранa от украински медии, "зоната за сигурност" включва провеждане на хуманитарни операции за подкрепа на цивилното население в зоната, отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни както към Русия, така и към Украйна, както и допускане на международни хуманитарни организации в тази зона.

Украйна удари с дронове военни летища в Русия

Украйна удари с дронове военни летища в Русия

Два хангара във военновъздушната база Борисоглебск са били ударени

Украинските специални сили съобщиха , че са заловили група от повече от 100 руски войници в сряда, включително от елитното чеченско формирование "Ахмат", които са били част от 488-ми гвардейски мотострелкови полк.

Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец каза тази седмица, че е провел разговори с руския си колега за размяна на взетите в Курска област военнопленници.

Русия евакуира и Глушковския район

Русия евакуира и Глушковския район

Решението е за задължителна евакуация на целия район