Президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди на специална среща въпроса за създаване, ако е необходимо, на военни комендатури в Курска област на Русия, където украинските въоръжени сили провеждат настъпление и поемат контрол над населените места, пише "БиБиСи".

"Среща за ситуацията в Курска област. Бяха обсъдени ключови въпроси. Охрана, хуманитарна помощ, създаване на военни комендатури при необходимост. Украйна защитава себе си и живота на своите хора в граничните общности и предприема активни действия на руска територия", написа Зеленски в своя телеграм канал.

Зеленски подчерта, че украинските сили стриктно спазват изискванията на международните конвенции и международното хуманитарно право.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Веречук заяви, че Силите на отбраната планират да формират "зона за сигурност" в Курска област, където се развива настъплението на украинските въоръжени сили.

Според Веречук, цитиранa от украински медии, "зоната за сигурност" включва провеждане на хуманитарни операции за подкрепа на цивилното население в зоната, отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни както към Русия, така и към Украйна, както и допускане на международни хуманитарни организации в това зона.

Украйна разгроми руските войски в Суджа и свали руски Су-34 край Курск

Украйна разгроми руските войски в Суджа и свали руски Су-34 край Курск

Украинските военни са пленили над 100 руски военнослужещи в курска област и са напреднали от 1 до 2 километра