Атака с украински дрон срещу руски въздушни бази повреди най-малко два хангара и други зони, показват сателитни изображения, анализирани от "Асошиейтед прес" (АП) в четвъртък.

Изображенията, направени в сряда от Planet Labs PBC, анализирани от АП, показват, че два хангара във военновъздушната база Борисоглебск са били ударени, като около тях се вижда поле от отломки. Засега не е ясно каква е целта на хангарите. Изглежда също има щети, потенциално нанесени на два изтребителя в базата.

Отделно, във военновъздушната база Саваслейка, Нижегородска област, можеше да се види една следа от изгаряне на перона на изображения в сряда, въпреки че нямаше видими щети, видими на изтребителите и другите самолети там.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов нареди в четвъртък евакуацията на Глушковския район, на около 45 километра северозападно от Суджа, където се водят тежки битки, като дръзкото нахлуване на Украйна в граничещия район на Курск навлезе във втората си седмица.

Заповедта за евакуация предполага, че украинските сили постепенно напредват към района. Властите съобщиха, че повече от 120 000 жители в района на Курск вече са евакуирани.

Извънредно положение и в Белгородска област

Извънредно положение и в Белгородска област

Вячеслав Гладков отправя призив да се обяви и федерално извънредно положение

Русия също обяви извънредно положение на федерално ниво в Белгородска област. Извънредно положение на регионално ниво беше обявено ден по-рано в Белгород и промяната в статута предполага, че служителите смятат, че ситуацията се влошава и възпрепятства способността на региона да доставя помощ.

Жителите, които претърпят сериозни здравословни увреждания, ще имат право да получат плащания до 600 000 рубли (6600 долара). Тези, които претърпят загуба на имущество, имат право на обезщетение до 150 000 рубли (1700 долара), каза руското министерство на извънредните ситуации.

Главнокомандващият на въоръжените сил на Украйна, ген. Александър Сирски, обяви, че украинските сили са превзели 1000 квадратни километра (около 390 квадратни мили) от района на Курск. Това твърдение не може да бъде независимо потвърдено. Линиите на контакт в Курск остават подвижни, което позволява на двете страни да маневрират лесно, за разлика от статичната фронтова линия в Източна Украйна.

Руски военни блогери твърдят, че руските резерви, пристигащи в региона, са спрели украинското настъпление, но също така отбелязват, че малки украински механизирани групи са продължили да изследват руската отбрана.

Сирски: 74 населени места в Курска област са под контрола на Украйна

Сирски: 74 населени места в Курска област са под контрола на Украйна

Това написа Зеленски в официалния си канал в Telegram, публикувайки видео разговор със Сирски

Говорейки пред репортери в ООН в сряда, руският заместник-посланик в ООН Дмитрий Полянски отхвърли твърдението на Сирски, че е спечелил 1000 квадратни километра от руската територия.

"Това, което се случва в Курск, е нахлуване на терористични диверсионни групи, така че няма фронтова линия като такава", каза Полянски. "Има нахлуване, защото има гори, които са много трудни за контролиране."

Той каза, че украинските войски в горите ще бъдат отделени и елиминирани в рамките на "много кратък период от време".

Полянски нарече украинското нахлуване "абсолютно безразсъдна и безумна операция" и каза, че целта на Украйна да принуди Русия да премести войските си от Източна Украйна не се случва, защото "имаме достатъчно войски там".

Сирски обяви създаването на украинска военна комендатура в Курска област

Сирски обяви създаването на украинска военна комендатура в Курска област

Тя трябва да гарантира реда и покриването на нуждите на местното население