Губернаторът на руската гранична област Белгород Вячеслав Гладков обяви извънредно положение в региона във връзка с продължаващите украински нападения.

"Ситуацията в Белгородска област остава изключително трудна и напрегната", обяснява Вячеслав Гладков във видеосъобщение в Telegram в сряда. Той съобщи за ежедневни обстрели от страна на украинските въоръжени сили, които разрушават къщи и убиват и раняват цивилни. Мерките имат за цел да осигурят безопасността на населението и да се справят с последствията от нападенията.

Поради тази ситуация е било взето решение за въвеждане на извънредно положение на регионално ниво, но в цялата Белгородска област. То влиза в сила незабавно и е без срок на действие.

Вячеслав Гладков отправя призив към правителството да обяви и федерално извънредно положение.

Вчера губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков потвърди, че от приграничния Краснояружки райони почти цялото население се е евакуирало, след като руски провоенни блогъри съобщиха за атака на украинска част срещу граничното село Колотиловка

Извънредно положение беше вече обявено на регионално ниво и в Курска област, откъдето започна офанзивата на украинската армия на територията на Руската федерация.

За три области беше въведено режим на контратерористична операция - Курска, Белгородска и Брянска област.

ISW: Украинските сили настъпват в 41 населени места в Курска област

ISW: Украинските сили настъпват в 41 населени места в Курска област

Според Зеленски те контролират 74 населени места в Курска област

Украински войници пробиха руската граница преди седмица при изненадваща атака, която според руския президент Владимир Путин е имала за цел да подобри преговорната позиция на Киев преди евентуални преговори и да забави напредването на руските сили по фронта. Офанзивата позволи на Украйна да завземе част от руска територия, демонстрирайки слабостта на руската гранична отбрана и принуждавайки Москва да евакуира над 200 000 души. Вчера надвечер, малко след като бе обявено, че наблюдението на антитерористичната операция в Курски регион е поверено на секретаря на Държавния съвет Алексей Дюминизвестен служител по сигурността, бивш губернатор на Тулска област и бивш охранител на президента Владимир Путин, руските власти заявиха, че са спрели настъплението на украинската армия.

Такова изявление - за спиране, преустановяване на украинските действия - се прави вече за трети път само за последната седмица. 

ISW: Путин наложи информационно затъмнение на украинското настъпление в Курска област

ISW: Путин наложи информационно затъмнение на украинското настъпление в Курска област

Кремъл продължава с обвиненията срещу Киев

Отново вчера Володомир Зеленски заяви, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски му е докладвал, че 74 населени места в района на Курск са под украински контрол. Вчера 13 август, бяха направени и първите официални изявления от страна на украинските власти за операцията на военните им на Руска територия. 

Георгий Тихий, говорител на украинската външно министерство, заяви, че Украйна не се интересува от превземане на територия в руската Курска област, а иска да защити живота на своите хора, като попречи на Русия да премести допълнителни части в Донецка област и да затрудни логистиката на руските войски. 

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Възможни са руски операции под фалшив флаг в завзетите територии