Британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма да иска удължаване на срока за Брекзит, съобщава "Ройтерс".

Думите му идват часове след влизането в сила на закона, изискващ отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 2020 г., освен ако не бъде постигната сделка.

За втори път в рамките на седмица депутатите отхвърлиха искането на Джонсън да се опита да преодолее патовата ситуация чрез предсрочни избори.

Припомняме, парламентът беше разпуснат до 14 октомври, което доведе до ескалация на напрежението в Камарата на общините.

Джонсън може да влезе в затвора, ако откаже да забави Брекзит

Джонсън може да влезе в затвора, ако откаже да забави Брекзит

Предупреждението е на бившият шеф на прокуратурата на Британия лорд Макдоналд

От "Ройтерс" посочват, че Джонсън изглежда е загубил контрол над излизането на Великобритания от Европейския съюз с одобрението на закона, който го задължава да търси забавяне, освен ако не успее да постигне нова сделка на срещата на върха на 17 и 18 октомври.

Въпреки че Джонсън твърди, че се надява на предстоящата среща да успее да постигне сделка, лидерите на ЕС многократно са заявявали, че не са получавали конкретни предложения от него до момента.

Правителството ще продължи да договаря сделка, докато се подготвя да напусне без такава, обяви премиерът пред парламента.

"Ще отида на тази решаваща среща на върха на 17 октомври и без значение по колко начина този парламент възнамерява да ми върже ръцете, ще се стремя да постигна споразумение от национален интерес... Това правителство няма да бави Брекзит повече", отсече той.

Камарата на общините задължи Джонсън да публикува плана си за Брекзит без сделка

Камарата на общините задължи Джонсън да публикува плана си за Брекзит без сделка

Това стана по настояване на депутата Доминик Грийв