Премиерът Борис Джонсън обяви в понеделник, че няма да иска отлагане на Брекзит, предаде Ройтерс. Това стана часове след като влезе в сила закон, според който той трябва да настоява за отлагане на Брекзит до 2020 г., освен ако не постигне споразумение по излизането на Великобритания от ЕС.

"Ако наистина искате да отложите Брекзит за след 31 октомври, то тогава гласувайте за насрочване на избори и оставете хората да решат дали искат отлагане или не", обяви Борис Джонсън пред депутатите в началото на дебата за предсрочни избори.

"Но ако се откажете да го направите тази вечер, то тогава аз ще отида в Брюксел ... и на 17 октомври ще договоря напускането ни на 31 октомври, надявам се със сделка, макар че може и без, ако се наложи.... Няма да искам друго забавяне", закани се Джонсън.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джерeми Корбин обяви, че партията му с нетърпение очаква нови избори, но не би подкрепила действията на Джонсън по тяхното организиране, докато не получи гаранции и сигурност, че той ще отложи Брекзит.

"Колкото и да искаме избори, все пак не сме готови да рискуваме и да причиним бедствието "Брекзит без сделка" на нашите общности", подчерта Корбин.

Корбин наруга плана на Борис Джонсън за Брекзит

Корбин наруга плана на Борис Джонсън за Брекзит

Преговорите на Джонсън с Брюксел били имитация

Припомняме, че през последните десетилетия Брекзит е най-значимият геополитически ход на Обединеното кралство  в резултат на референдума от 2016 г. Възможният вариант бе излизане на 31 октомври без сделка.

В понеделник бе приет законопроект, целящ блокиране на "Брекзит без сделка", той бе одобрен от кралица Елизабет и ще принуди Джонсън да поиска тримесечно удължаване на крайния срок, считано от 31 октомври. Изключение е възможно само ако парламентът не одобри споразумение по Брекзит и до 19 октомври се обедини около идеята да напусне ЕС без сделка.

Ирландски представители обърнаха внимание на Джонсън, че "Дълбин не може да разчита на прости обещания" и че трябва да направи конкретни предложения за бъдещето на ирландската граница, ако все пак се надява да избегне излизането от ЕС без сделка.

Борис Джонсън се зарича Великобритания да не въвежда проверки на границата с Ирландия

Борис Джонсън се зарича Великобритания да не въвежда проверки на границата с Ирландия

Правителството му имало "изобилие" от предложения за ирландската граница

Междувременно Камарата на общините задължи британското правителство да обнародва кризисния си план за "Брекзит без сделка", както и обменените си мнения, позиции - накратко цялата кореспонденция - по подготовката на правителството да прекъсне работата на парламента.

За това настоява депутатът Доминик Грийв, напуснал управляващата консервативна партия. Той бе подкрепен от 311 народни избраници срещу 302-ма.

На Острова очакват министерски оставки при Брекзит без сделка

На Острова очакват министерски оставки при Брекзит без сделка

Лондон е изправен пред голяма криза

Парламентарната опозиция има подозрения, че Борис Джонсън крие важна информация за възможните последствия от "Брекзит без сделка" с Брюксел.

Официалното публикуване на кризисния план при най-лошия сценария - "Брекзит без сделка" - може да се отрази на популярността на правителството в навечерието на извънредните избори за Камарата на общините, а също така и да намали шансовете на Борис Джонсън да осъществи Брекзит без сделка.

Освен това в Камарата на общините се правят опити Джонсън да бъде уличен в лъжа. По-рано той беше обявил, че решението му да спре работата на парламента от датата 9 септември за цели пет, а не за една седмица преди началото на новата парламентарна сесия не е опит да попречи на депутатите да блокират възможността за Брекзит без сделка. Опозицията настоява да се разкрие съдържанието на кореспонденцията между съветниците на правителството, парламентарните чиновници, а също така и ръководителите на пресцентъра на Джонсън, за да докажат, че министър-председателят не е казвал истината.

Тази кореспонденция е както официална, така и неофициална, тя е в писмен и в електронен формат, като включва съобщения, изпратени през приложенията WhatsApp, Telegram, Signal, Facebook messenger, а освен това и съобщения, обменени през служебни и лични мобилни телефони.

Същевременно представители на правителството обявиха, че подобни изисквания нарушават действащите закони за защита на личните данни, както и Европейската конвенция по правата на човека.

Според някои анализатори има възможност правителството да намери начин да заобиколи искането от парламента, като се позове на законовото положение, според което съветниците на правителството не могат да бъдат принуждавани да разкриват кореспонденциите си.

Освен това кабинетът има опцията да затегне процедурата по разкриване на исканата информация, отчитайки, че до 14 октомври той прекъсва работата си.