Британският премиер Борис Джонсън повтори, че страната му "трябва" да излезе от Европейския съюз на 31 октомври, или в противен случай щели да бъдат нанесени "постоянни щети" на британската демократична система.

Джонсън също така подчерта, че Обединеното кралство "никога" няма да въведе проверки на границата с Ирландия, което остава точката на разединението с Брюксел, и което е вградено в споразумението, договорено от неговата предшественичка Тереза Мей.

"Трябва да се уверим, Обединеното кралство няма да бъде заключено в рамките на Европейския съюз от предпазния механизъм", обясни той по време на посещението си в Дъблин и разговорите с ирландския си колега Лео Варадкар.

Ирландия отсече: Никаква сделка за Брекзит без предпазния механизъм

Ирландия отсече: Никаква сделка за Брекзит без предпазния механизъм

Ирландия ще се противопостави, ако Великобритания наложи пряко управление в Северна Ирландия

Той добави, че на Ирландия трябва да бъдат дадени необходимите гаранции по отношение на свободата на движение на острова, предвидена от Споразумението от Разпети петък, сключено през 1998 г.

Джонсън подчерта, че искрено смята, че е възможно да се намери решение на проблема с ирландската граница до 18 октомври и разкри, че правителството му имало "изобилие" от предложения.

Франция заплаши да блокира ново отлагане на Брекзит

Франция заплаши да блокира ново отлагане на Брекзит

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан подчерта, че няма реалистични предложения от Лондон