Правителството на Франция заплаши да наложи вето при ново отлагане на Брекзит заради "притеснителната" липса на напредък на преговорите. В същото време дипломати от ЕС изразиха недоволството си от това, че са вкарани в игри с британското правителство, пише "Гардиън".

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан подчерта, че няма реалистични предложения от Лондон като алтернатива на предпазния механизъм за ирландската граница.

Фараж предложи на Джонсън пакт за ненападение и смазване на лейбъристите

Фараж предложи на Джонсън пакт за ненападение и смазване на лейбъристите

Не се занимаваме с политически игри. Отделих повече от 25 г. да се боря за Брекзит. Сега сме близо

"Много е притеснително. Британците трябва да ни кажат какво искат", поясни Дриан.

Запитан дали е възможно ново отлагане на Брекзит след 31 октомври, министърът предупреди, че търпението на ЕС се изчерпва.

"Ние няма да правим това (да отлагаме крайния срок) на всеки три месеца", добави Дриан.

Утре се очаква законопроектът Бен да се превърне в закон. Той предвижда отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г., ако Лондон не постигне споразумение с ЕС.

И семейството на Борис Джонсън е разделено за Брекзит

И семейството на Борис Джонсън е разделено за Брекзит

Британци: "Живеем в хаос, а ни управляват идиоти"

Британското правителство иска да се премахне предпазният механизъм за Ирландия, който предвижда да остави Северна Ирландия в единния пазар и Великобритания в митническия съюз, за да се избегне "твърда" граница на остров Ирландия. Но източници в Брюксел, където британският специален представител Дейвид Фрост води преговори с Европейската комисия, коментираха, че процесът по намиране на алтернатива се е доказал като "фарс". Според дипломат няма реални предложения за замяна на предпазния механизъм, а британците твърдят друго. Източникът смята, че са превърнати в инструмент за вътрешнополитически цели.

Източници от ЕС обявиха, че "няма доказателства" британското правителство дори да работи върху "конкретни предложения" за сделка за Брекзит.

Джонсън може да влезе в затвора, ако откаже да забави Брекзит

Джонсън може да влезе в затвора, ако откаже да забави Брекзит

Предупреждението е на бившият шеф на прокуратурата на Британия лорд Макдоналд

В Брюксел липсата на документи се разглежда като признак, че Великобритания не е сериозна за постигане на споразумение. Но британски представители отхвърлят тази критика: Великобритания не представя документи, защото министрите се опасяват, че ЕС веднага ще отхвърли предложенията. Лондон иска заедно с Брюксел да намерят алтернатива на предпазния механизъм, но ЕС твърди, че отговорността е само на британците, тъй като вече има договорено споразумение с бившия премиер Тереза Мей.

Според дипломат 27-те страни членки недоволстват от липсата на конкретни британски предложения.

И Камарата на лордовете унижи Джонсън, гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари

И Камарата на лордовете унижи Джонсън, гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари

Законопроектът ще изисква от Борис Джонсън да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит до 31 януари