Камарата на лордовете одобри закон, който има за цел да попречи на Великобритания да излезе от ЕС без споразумение, съобщават британски медии.

Горната камара на британския парламент прокара законопроекта на Хилари Бен за блокиране на Брекзит без сделка на 31 октомври, с което открива пътя да се превърне в закон в понеделник.

Опозицията на Острова няма да подкрепи Джонсън за предсрочни избори

Опозицията на Острова няма да подкрепи Джонсън за предсрочни избори

Лейбъристката партия, Либералните демократи, Шотландската национална партия и националистическата Партия на Уелс (Плейд Къмри) обявиха, че ще гласуват против

Проектозаконът е приет от горната камара без поправка, което означава, че не трябва да бъде връщан в Камарата на общините.

По-рано днес имаше две гласувания на поправки, с които се целеше да се саботира законопроектът, но и двете поправки лесно бяха отхвърлени - 268 гласа срещу 47 и 283 срещу 28.

Джонсън отсече: Без повече отлагане на Брекзит, предсрочният вот е необходим

Джонсън отсече: Без повече отлагане на Брекзит, предсрочният вот е необходим

По-рано Камарата на общините отхвърли предложението за провеждане на предсрочни избори

Законопроектът ще изисква от Борис Джонсън да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит до 31 януари. Конкретно парламентът изисква от Джонсън да поиска тримесечно отлагане на Брекзит, ако законодателният орган не одобри споразумение или не постигне съгласие за напускане без сделка до 19 октомври.

Британски медии коментират, че решението на парламента е унижение за премиера Джонсън.

Камарата одобри проектозакона без официално гласуване във финалната му фаза.

Борис Джонсън го определи като "капитулиращ законопроект". Вчера той заяви, че предпочита "мъртъв в канавката" пред отлагане на Брекзит.

По-рано тази седмица Камарата на общините прие законопроект за блокиране излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка.

Камарата на общините също отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври. Предложението за предсрочни избори не беше подкрепено дори и от просто мнозинство, 298 депутати гласуваха в полза, а 56 - против. Изискването е най-малко 434 депутати или 2/3 от всички депутати да подкрепят предсрочни избори.

Братът на Борис Джонсън подаде оставка от правителството

Братът на Борис Джонсън подаде оставка от правителството

Бил разкъсван между семейната преданост и националния интерес

Днес опозиционните партии във Великобритания постигнаха споразумение да не подкрепят искането на премиера Борис Джонсън за организиране на предсрочни избори преди срещата на върха на ЕС на 17-18 октомври.

Върховният съд в Лондон пък постанови, че решението на Борис Джонсън да разпусне парламента за пет седмици е законно.