Опозиционните партии във Великобритания постигнаха споразумение да не подкрепят искането на премиера Борис Джонсън за организиране на предсрочни избори преди срещата на върха на ЕС на 17-18 октомври, съобщават британски медии.

Лейбъристката партия, Либералните демократи, Шотландската национална партия и националистическата Партия на Уелс (Плейд Къмри) обявиха, че ще гласуват против или ще се въздържат на гласуването в понеделник.

Джонсън отсече: Без повече отлагане на Брекзит, предсрочният вот е необходим

Джонсън отсече: Без повече отлагане на Брекзит, предсрочният вот е необходим

По-рано Камарата на общините отхвърли предложението за провеждане на предсрочни избори

Би Би Си цитира Иън Блекфорд от Шотландската национална партия, който е заявил, че депутатите искат да са сигурни, че Великобритания няма да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври.

Лиз Робъртс, лидер на Партия на Уелс в парламента, коментира пред журналисти, че споразумението е възможност да се свали Борис, да се пречупи Борис и да се осуети Брекзит.

От своя страна премиерът Борис Джонсън заяви, че е "объркан" от решението на опозицията.

Братът на Борис Джонсън подаде оставка от правителството

Братът на Борис Джонсън подаде оставка от правителството

Бил разкъсван между семейната преданост и националния интерес

В сряда лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че партията е склонна да гласува за провеждане на предсрочни избори, след като законопроектът на Хилари Бен, който има за цел да предотврати Брекзит без сделка на 31 октомври, се превърне в закон, което ще стане до понеделник.

По-рано днес Върховният съд в Лондон постанови, че решението на Борис Джонсън да разпусне парламента за пет седмици е законно.

Камарата на общините ще гласува отново в понеделник дали да има предсрочни избори.

Лъжата за Брекзит – Джонсън ще трябва да вземе от собственото си лекарство

Лъжата за Брекзит – Джонсън ще трябва да вземе от собственото си лекарство

Първото голямо поражение...

По-рано тази седмица Камарата на общините прие законопроект за блокиране излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка.

Камарата на общините също отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври. Предложението за предсрочни избори не беше подкрепено дори и от просто мнозинство, 298 депутати гласуваха в полза, а 56 - против. Изискването е най-малко 434 депутати или 2/3 от всички депутати да подкрепят предсрочни избори.