Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обвини британския премиер Борис Джонсън, че няма стратегия за преговори за Брекзит и че се опитва да прикрие истинското въздействие на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това стана по време на шумен и понякога раздразнителен сблъсък между двамата, пише "Гардиън".

Джонсън, който не е успял да отговори на нито един от директните въпроси на Корбин, от своя страна обвини шефа на лейбъристите, че се страхува от предсрочни избори преди гласуването в Камарата на общините по-късно днес за провеждането на предсрочни избори на 15 октомври.

Временното затваряне на парламента от Борис Джонсън било законно

Временното затваряне на парламента от Борис Джонсън било законно

Според съда нямало нарушение на правото

Словесните сблъсъци, в които Джонсън беше освиркан безпощадно от опозиционните депутати, станаха ден след като премиерът загуби първото си гласуване в парламента по повод законопроект, който се стреми да отложи Брекзит, а след това изключи 21 разбунтували се тори от Консервативната партия.

Съсредоточавайки се изцяло върху Брекзит, Корбин нападна остро Джонсън за това, че няма план или намерение да сключи ново споразумение с ЕС за Брекзит и че иска страната да излезе от ЕС без споразумение на 31 октомври.

"Той е министър-председател в продължение на шест седмици и обеща да намери решение на Брекзит", изтъкна Корбин в Камарата на общините, допълвайки: "За шест седмици той не представи нищо, за да промени споразумението на предишния премиер, срещу което той два пъти гласува против. Тези преговори, за които той говори, са имитация. Всичко, което прави, е да убива време."

Смазващо поражение за Борис Джонсън

Смазващо поражение за Борис Джонсън

Разбунтувалите се консерватори най-вероятно ще бъдат изключени от партията

Джонсън многократно се присмя на лидера на Лейбъристката партия за това, че подкрепя провеждането на избори: "Знам, че се тревожи за споразуменията за свободна търговия с Америка, но има само едно хлорирано пиле, което виждам ... и той е на тази пейка."

Правителството внесе предложение в парламента за провеждането на общи избори през следващия месец, но се нуждае от мнозинство от две трети в Камарата на общините, за да мине, като ще е необходима подкрепа и от страна на опозиционни депутати. Лейбъристите заявиха, че няма да подкрепят плана, тъй като първо искат гаранция, че Брекзит без споразумение няма да се състои.

Законопроектът за отлагане излизането на Обединеното кралство от ЕС поне до 31 януари също се дебатира днес от британските депутати, преди той да бъде изпратен на Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент).

Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента

Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента

Депутат от Консервативната партия "избяга" при либералдемократите

Джонсън многократно го определи като "законопроект за капитулация", популистки термин, изобретен от "Даунинг стрийт" 10, който цели да насочи вниманието към обстоятелството, че ЕС може да определи алтернативна дата на удължаването на Брекзит, макар и само с одобрението на Камарата на общините.

Британският премиер повтори обвинението си, че подкрепяйки законопроекта Лейбъристката партия подкопавала преговорната позиция на правителството относно Брекзит. Корбин отговори: "Наистина не разбирам как мога да бъдат обвинен в подкопаването на преговорите, защото никакви преговори не се водят."

"Борба за оцеляване": Европейските вестници правят на пух и прах Борис Джонсън

"Борба за оцеляване": Европейските вестници правят на пух и прах Борис Джонсън

Тактиката на Джонсън се провали катастрофално