Европейските медии и коментатори нападнаха британския премиер Борис Джонсън след снощната му загуба от противниците на Брекзит без споразумение в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), изтъквайки, че тактиката на Джонсън се е провалила катастрофално, шумните му заплахи вече не работят и - след едва шест седмици на "Даунинг стрийт" 10 - той вече водел борба за оцеляване.

"Това беше още един налудничав ден в земята на Брекзит", пише френският в. "Монд", допълвайки: "Оказа се особено лош за Борис Джонсън, а вечерта беше още по-лоша. В рамките на няколко часа новият британски премиер загуби това, което остана от мнозинството му в Камарата на общините, не успя да предотврати голям бунт в собствения си лагер и загуби решаваща битка срещу противниците на Брекзит без споразумение."

Смазващо поражение за Борис Джонсън

Смазващо поражение за Борис Джонсън

Разбунтувалите се консерватори най-вероятно ще бъдат изключени от партията

Друг френски вестник - "Либерасион", пък се вглежда в историята, констатирайки, че последният британски премиер, който е загубил първото гласуване, с което се е сблъсквал в парламента, е Арчибалд Роузбъри през 1894 г. "И той не е оставил много трайно впечатление", злокобно отбелязва изданието, допълвайки: "Той оцеля едва една година на Даунинг стрийт."

Но в края на "необикновен ден, изпълнен с изненади, Борис Джонсън изравни постижението на Роузбъри", добавя "Либерасион" и изтъква: "В напълно безпрецедентен ход, законодателната власт - членове на парламента - поеха контрола от изпълнителната власт: правителството."

Решението на Джонсън да спре работата на парламента вбеси депутатите и се провали катастрофално, пише още френският вестник. "За първи път от столетия Камарата на общините показа последователност и сплотеност. "Бунтовническият алианс" работи перфектно. Най-сетне опозицията проговори с един глас, а Борис Джонсън сам попадна в капана си. Трудно е да се види как се измъква от това", коментира още "Либерасион".

Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента

Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента

Депутат от Консервативната партия "избяга" при либералдемократите

Германският "Цайт" накратко обобщи проблема на Джонсън. "Снощи стана ясно, убедително, че премиерът вече няма мнозинство", посочва авторитетното издание, допълвайки: "Проблемът му е, че след това поражение той нямаше друг избор освен да обяви вот за нови общи избори - за което се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите."

А бунтовниците в Консервативната партия и опозицията имат толкова малко доверие в премиера, че е много малко вероятно да изпълнят желанието му "освен ако и докато законът, целящ да предотврати Брекзит без сделка, не бъде приет от парламента и не стане закон", пише "Цайт, допълвайки: "Така че: Джонсън има проблем."

Германският финансов вестник "Ханделсблат" категорично отбелязва, че само няколко седмици след встъпването си в длъжност Джонсън "вече се бори за политическото си оцеляване", докато Великобритания "се срива все по-дълбоко и по-дълбоко в политическия хаос".

ЕС слисан от твърденията на Борис Джонсън за напредък в преговорите за Брекзит

ЕС слисан от твърденията на Борис Джонсън за напредък в преговорите за Брекзит

Всъщност преговорите са в задънена улица

Опитът на премиера да свика предсрочни парламентарни избори представлява "опит за възвръщане на инициативата" след смазващата победа на бунтовниците, отбелязва още германското издание, но "Джонсън вече няма контрол върху събитията" и, поне в краткосрочен план, е малко вероятно да получи изборите, които сега иска.

Тъй като обаче е "трудно да се види как правителството може да продължи без мнозинство", избори ще трябва да се проведат рано или късно, посочва "Ханделсблат". Но за съжаление на премиера, "нищо не е гарантирано. Нови избори също могат да завършат в безизходица: повторение на 2017 г., когато Тереза ​​Мей предизвика избори с надеждата да получи по-голямо мнозинство. Всички знаем какво се случи тогава."

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

След спекулациите за обявяване на предсрочни избори