Законопроектът, целящ предотвратяване излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение на 31 октомври, беше подписан от кралица Елизабет II, съобщиха от Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент).

Законопроектът беше одобрен от кралицата, след като беше приет от Камарата на лордовете в петък. Британският премиер Борис Джонсън сега ще трябва да поиска от ЕС още едно отлагане на Брекзит, ако двете страни не успеят да постигнат споразумение до 19 октомври.

И Камарата на лордовете унижи Джонсън, гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари

И Камарата на лордовете унижи Джонсън, гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари

Законопроектът ще изисква от Борис Джонсън да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит до 31 януари

Междувременно председателят на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) Джон Бъркоу обяви, че ще подаде оставка като депутат и председател до края на октомври.

Изказвайки се пред британските депутати, Бъркоу заяви, че ако депутатите решат да се проведат предсрочни общи избори в тазвечерното гласуване, той ще се оттегли след изборите. В противен случай, ако парламентът не гласува за избори, Бъркоу заяви, че ще си подаде оставката в четвъртък, 31 октомври, малко след гласуването на речта на кралицата на 21 или 22 октомври.

Председателят на Камарата на общините посочи, че е "най-добре" и "най-демократично" за него да остане поне до края на октомври, тъй като според него е "важно да има опитна фигура на стола" в този период. Бъркоу благодари на британските депутати за сътрудничеството, както и на персонала на парламента, на избирателите си на семейството си.

Според Би Би Си около 37 депутати са обявили, че ще подадат оставки след следващите избори.

Франция заплаши да блокира ново отлагане на Брекзит

Франция заплаши да блокира ново отлагане на Брекзит

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан подчерта, че няма реалистични предложения от Лондон