Британският външен министър Борис Джонсън коментира, че връзката между него и руския външен министър Сергей Лавров е по-добра от тази "между Чърчил и Сталин", съобщава ТАСС.

Джонсън е потвърдил, че е посетил посолството на Русия в Иран, където е била историческата среща през 1943 година. "Аз наистина бях там. Аз съм много благодарен на руския посланик в Техеран, който покани мен и моите колеги в посолството, така че можехме да погледнем това историческо място"

"Тогава е имало някои трудности между Чърчил и Сталин... Ако си спомняте, Чърчил дори е казал, че той би искал да удуши Съветския съюз още в зародиш, та искам да кажа, че отношенията ни със Сергей са много по-добри, отколкото между Чърчил и Сталин. Ние работим усилено ... за света", обяснява Джонсън.

Британският външен министър отбеляза, че политиката на правителството на страната е непроменена. "Ние вярваме, че е налице нарушение на суверенитета на Украйна. Съжалявам, трябва да се разгледа и да се надяваме, че може да бъде намерено решение", коментира той.

На свой ред Лавров обърна внимание на факта, че в Крим се е провел референдум. "И тези, които искат, да се уверят, че хората в Крим са направили своя избор свободно, отидете в Крим, погледнете с очите си и не вярвайте на това, което оформя пропагандата на украинските ни съседи и тези, които покровителстват текущият украински режим", обясни руският външен министър.

Борис Джонсън "скърца със зъби" на Лавров и Русия
Обновена

Борис Джонсън "скърца със зъби" на Лавров и Русия

От жизненоважно значение за международната сигурност е двете страни да разговарят, иначе рискуват потенциално опасни недоразумения

"Позволете ми да кажа, че съм русофил, и то убеден русофил. Имам предци в Москва, убеден съм, че аз съм първият външен министър на Великобритания, чието име е Борис и моля, не се съмнявайте, че искам да подобря нашите отношения", коментира Джонсън.

"Доколкото знам, 300 Bentley са доставени през тази година ... все пак това е знак за напредък ... Ние сме готови да работим заедно с вас за по-добро бъдеще", обясни Джонсън.

"Вече имаше сътрудничество между нашите правоохранителни органи и полицията в подготовката за световното първенство в Русия. Сигурен съм, че феновете от Великобритания ще се насладят на времето, прекарано тук", допълва той.

Джонсън счита, че Великобритания и Русия трябва да признае съществуването на различия в двустранните отношения, включително и в Украйна и в областта на сигурността в киберпространството, и открито да се обсъждат.

"Когато гледам сложността на връзката ни, независимо дали ситуацията в Украйна, Западните Балкани, киберсигурността ... важно е да се говори за тези неща и да бъдем откровени за тях и да признаем, че те са пречка за развитието на нашите отношения", коментира Джонсън.

Ръководителят на британското външно министерство също така разчита на по-тясното сътрудничество с Русия по въпросите на двустранните отношения, включително в областта на културата и науката. "Има сложни въпроси в отношенията между нашите държави, има въпроси, по които бихме искали да сътрудничим, и има много обещаваща сфера на двустранните отношения, където бих искал да видя повече напредък, включително културен и научен обмен", допълва той.

"Много се радвам, че има влак в московското метро, посветен на Уилям Шекспир", добави Джонсън.