Британският външен министър Борис Джонсън предупреждава руския си колега Лавров, че не може да има "нормален бизнес", докато Москва не спре да "дестабилизира" Европа и че Великобритания е готова да отвърне срещу кибератаки, съобщава "Ройтерс".

Джонсън е в Москва, което е първото посещение в Русия на британски външен министър за пет години. Очаква се той да се срещне и с критици в Кремъл, студенти и активисти за правата на гейовете.

Джонсън се нарече "убеден русофил". Той направи това изявление в петък по време на пресконференция след срещата с Лавров. "Позволете ми да кажа, че съм русофил, и то убеден русофил", коментира той.

"Имам предци в Москва, убеден съм, че аз съм първият външен министър на Великобритания, чието име е Борис и моля, не се съмнявайте, че искам да подобря нашите отношения", допълва Джонсън.

Русия и Обединеното кралство споделят желанието за мир и сигурност на Корейския полуостров, въпреки че вижданията за методите на уреждане се различават, обяснява Джонсън. "Може би не ни съвпадат позициите за Северна Корея, но целта ни е една и съща, а именно да гарантираме мира и сигурността на полуострова, както и да запазим неядрения статус на региона", коментира той.

Посещението на Джонсън идва в момент, когато отношенията между Лондон и Москва са обтегнати от различия по отношение на Украйна и Сирия, както и от твърдения, които Русия категорично отрича, че се намесва в политиката на различни европейски държави и подкрепя кибератаки и дезинформационни кампании.

"Нашите отношения с Русия не могат да бъдат "нормални", докато Русия продължава да се опитва да дестабилизира европейските държави, включително и Украйна", заяви Джонсън в изявление, публикувано от кабинета му преди разговорите.

Великобритания ще предприеме "твърд" подход към Русия

Великобритания ще предприеме "твърд" подход към Русия

Джонсън ще говори твърдо с руснаците за притесненията, които имаме за тяхната дейност, обясни Тереза Мей

Джонсън коментира пред репортери, че Великобритания не одобрява много неща, които Русия е направила. "Както бихте очаквали, Великобритания има свои собствени (кибер) способности и ние сме готови, разбира се, да защитаваме нашите интереси", обяснява той.

Джонсън подчерта желанието Лондон и Москва да си сътрудничат там, където имат общи интереси, заявявайки, че е от жизненоважно значение за международната сигурност е двете страни да разговарят помежду си, защото ако не правят това, рискуват потенциално опасни недоразумения.

Джонсън обясни, че иска да обсъди с Москва запазването на иранската ядрена сделка и заплахата, породена от Северна Корея, както и споразуменията за сигурност за световната купа по футбол през следващата година, която ще се проведе в Русия.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението за ограничаване на британско-руския диалог е на Лондон и е неоснователно и ненавременно.

Джонсън разговаря с руски представители преди посещението си, като оприличи Русия на древногръцкия град Спарта в интервю за британския вестник "Сънди таймс", заявявайки, че Москва е "затворена, лоша, милитаристична и антидемократична - като Спарта".

Русия никога не е била „войнствена страна” за разлика от европейските, отвърна Москва на Лондон

Русия никога не е била „войнствена страна” за разлика от европейските, отвърна Москва на Лондон

Борис Джонсън сравни Русия със Спарта

Захарова по-рано определи Джонсън като непрофесионалист. Попитана преди пътуването му какво е произтекло от изявленията на Джонсън, критикуващи Москва, Захарова заяви, че те са разсмели Русия и не си струва да се коментират, защото идват точно от Борис Джонсън.