Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза на министерските си, че хората се връщат в офисите масово, докато депутатите се завръщат в парламента след лятната пауза, съобщава БиБиСи.

Той каза, че въпреки че ще има "повече огнища" с коронавирус, той е "абсолютно уверен", че страната може да се справи с тях.

"Малко по малко, тази невероятна държава се изправя на крака и се възстановява от тази криза," каза той.

Британското правителство ще стартира медийна кампания тази седмица, за да призове хората да се върнат на работните си места, засилвайки призивите на премиера да върне икономиката.

Данните показват, че само 17% от работниците в британските градове са се върнали на работните си места до началото на август, а един от бизнес лидерите на страната заяви миналата седмица, че големите градски центрове приличат на градове-духове.

"Следващият етап, който ще разгледаме, е конкретно насоките за това как да се върнем към безопасна работа и очакваме да видим това по-късно тази седмица", каза говорителят на Джонсън, коментирайки текущата правителствена кампания за обществена информация.

Посланието на Джонсън е, че връщането на работа ще помогне за стимулиране на икономиката, каза говорителят.

Правителството се надява, че възобновяването на училищата, започнало в Англия тази седмица, ще помогне на родителите да се върнат на работните си места, след като са работили вкъщи от март.

Около 4,6 милиона работещи домакинства във Великобритания имат деца на възраст под 16 години. Ако всички от тези домакинства трябва да променят своите работни условия, за да осигурят грижи за децата, това би засегнало всеки седем работници във Великобритания.

Икономическата продукция на Великобритания се сви с повече от 20% през периода април-юни, повече от всички други големи индустриализирани държави и нейното възстановяване е умерено.

Много икономисти се опасяват от рязко нарастване на безработицата, тъй като правителството прекратява схемата за задържане на работни места, която трябва да изтече до края на октомври.

Коронавирус: Учени успокояват британците за малкия риск при децата

Коронавирус: Учени успокояват британците за малкия риск при децата

Ученици в средните класове трябва да носят маски за лице