Родителите трябва да бъдат "успокоени", че Covid-19 не е причинил смъртта на иначе здрави ученици във Великобритания, коментират учени, цитирани от БиБиСи.

Рискът децата да се нуждаят от болнично лечение от коронавирус е "минимален", а за интензивно отделение "дори по-малки", казват те.

Въпреки това, чернокожите деца, тези с наднормено тегло и много малки бебета са в по-висок риск. Проучване на BMJ изследва 651 деца с коронавирус в болници в Англия, Уелс и Шотландия.

То обхваща две трети от всички деца, приети във Великобритания с Covid-19 между януари и юли и потвърждава това, което вече е известно за минималните ефекти на вируса върху децата.

"Поразително нисък" 1% от тези 651 деца и младежи - общо шест - са починали в болница с Covid-19 в сравнение с 27% за всички останали възрастови групи, показва проучването.

Само 18% се нуждаят от интензивни грижи. А шестте починали са имали "сериозни" основни здравословни състояния, които често са достатъчно сложни и самите те са ограничавали живота. Децата с такива състояния остават уязвими към вируса и трябва да се вземат предпазни мерки, казаха изследователите.

Но за други рискът е изключително нисък. "Не е имало смъртни случаи при иначе здрави деца в училищна възраст", казва авторът на проучването проф. Калъм Семпъл от университета в Ливърпул.

"Няма пряка вреда от това децата да се връщат на училище", добави той.

Съавторът д-р Оливия Суон от Кралската болница за деца в Единбург заяви, че се надява откритията да бъдат "изключително успокояващи за родителите в Обединеното кралство".

Най-честите симптоми при деца, приети в болница, са треска, кашлица, гадене или повръщане и задух.

По-големите деца са по-склонни към болки в стомаха, главоболие и болки в гърлото.

От 651 деца в проучването, 42% са имали основно здравословно състояние - най-честите са заболявания, засягащи мозъка и нервната система (11%), рак (8%) и астма (7%).

Но наличието на астма - за разлика от затлъстяването - не е довело до това, децата да се нуждаят от интензивни грижи.

От 651 деца, 52 са диагностицирани и с мултисистемен възпалителен синдром, свързан с коронавирус, като първият случай е наблюдаван от лекарите в средата на март. От тези 52, нито едно не е починало, те са по-големи останалите, около 10, както и са от етнически малцинства.

Въз основа на тяхното проучване, определението за този синдром вече може да бъде разширено, за да включва симптоми като умора, главоболие, болки в гърлото и мускулни болки, казаха изследователите, в допълнение към вече изброените от Световната здравна организация симптоми.

"Много малък брой деца са приети на интензивни отделения и изследователите съобщават за много ниска смъртност - особено в сравнение с възрастни, но и в сравнение със смъртността от други инфекции, като грип, варицела, менингит, група-A-стрептококи и други причини за смърт в детството - например пътнотранспортни произшествия", коментира д-р Лиз Уитакър, от Imperial College London.

Фактът, че чернокожите деца са по-често засегнати от редкия възпалителен синдром, "отразява по-високата честота на коронавирусната инфекция в тези общности", добави д-р Уитакър.

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

Еквивалент на стратегия "Европа на първо място", в която населението на ЕС е с приоритет

Учениците в средните класове трябва да носят маски за лице в училищните коридори в местните райони под блокада в Англия, след като правителството отмени насоките си. Директорите във всяко средно училище също ще имат "гъвкавостта" да въвеждат маски в своите училища.

Министърът на образованието Гавин Уилямсън заяви, че следва последни съвети от Световната здравна организация.

Премиерът Борис Джонсън коментира, че новите насоки означават, че в зоните с "огнища" на коронавирус "вероятно има смисъл в затворени зони извън класната стая да се използва покритие на лицето в коридора и другаде".

Промяната в правилата, няма да означава покриване на лице в класната стая, като Джонсън обяснява, че би било "безсмислено", тъй като "не можете да преподавате с маска и не можете да очаквате хората да се учат с покрити лица."

Джонсън коментира в училище в Лестършир, че най-големият риск не е Covid-19, а учениците да "продължават да са извън училище".

Коментарите са малко преди правителството да обяви промяна в ръководството на Министерството на образованието. Постоянният секретар Джонатан Слейтър, е помолен да се оттегли.

Министерството на образованието обясни, че все още спазва препоръката си да не се използват маски, но средните училища вече ще могат сами да вземат решение дали да помолят учениците и служителите да ги носят. Това ще бъде в "общите райони" на училища, като например коридори, където е трудно да се поддържа социалното дистанциране.

Но в някои части на страната с високи нива на предаване на коронавирус, като например тези с местни мерки за блокиране, покритията с лице ще бъдат задължителни за възрастни и ученици.

Министерството на образованието заяви, че всички училища ще бъдат снабдени с 10 коронавирусни комплекта за тестване, които да се използват при "изключителни обстоятелства", когато няма друг начин за тестване.

Ще им бъде дадено и "малко количество" лични предпазни средства (ЛПС), като престилки, ръкавици, козирки и клинични маски за лице.

Промяната на покритията за лице следва последните препоръки на СЗО, която актуализира съветите си, сега препоръчва на деца над 12 години да носят маски при същите условия като възрастните.

"Таймс": Борис Джонсън обмисля оттегляне

"Таймс": Борис Джонсън обмисля оттегляне

Причината е последствията за здравето му от коронавируса