Британският премиер Борис Джонсън след спешната среща на върха на НАТО в Брюксел обяви за предстоящо разполагане на британски войски в България, както и удвояване на контингента британски войски в Полша и Естония. Той заяви, че страната му значително ще увеличи доставките на оръжия за Украйна, за да й помогне да се защити от агресивната си съседка Русия, но не е било говорено за създаване на зона, забранена за полети над Украйна. Той обаче е убеден, че Киев ще спечели войната, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

Според него затварянето на небето означава, че британските военновъздушни сили ще трябва да свалят руски бойни самолети и нито една страна от НАТО не е готова да влезе в пряк конфликт с Русия.

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

САЩ искат да дадат на Киев противокорабни ракети

В същото време Джонсън смята, че думите на Владимир Путин за възможно използване на ядрени оръжия е просто начин да се отклони вниманието от това как и какви оръжия използват руските войски в Украйна.

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Отказа да отрече, че Москва не мисли за използване на ядрено оръжие

След срещата на върха Борис Джонсън каза, че изобщо не е оптимист, че Путин иска мир.

"Мисля, че Путин ще направи с украинските градове това, което направи с Грозни", каза премиерът, припомняйки едно от централните събития от втората чеченска война, когато федералните сили обсадиха града в края на декември 1999 г., подлагайки го на масирани ракетни и въздушни удари, а в началото на февруари 2000 г. те го окупираха, в резултат на което градът бе почти напълно разрушен.

В същото време британският премиер е убеден, че Украйна ще спечели тази война.

"Не мисля, че ще е лесно. В известен смисъл Путин вече се провали, защото буквално нямаше представа, че украинците ще се съпротивляват. Той напълно погрешно разбираше какво е Украйна. Той не може да подчини Украйна. В този смисъл той не може да спечели", каза Борис Джонсън.

Борис Джонсън: Путин няма да спре в Украйна, ако спечели войната

Борис Джонсън: Путин няма да спре в Украйна, ако спечели войната

Това би хвърлило Източна Европа в нова ера на страх