Британският министър-председател Борис Джонсън се извини за видеозапис, на който се вижда как служителите му се смеят и шегуват по повод парти на "Даунинг стрийт" 10 по време на миналогодишния локдаун, когато подобни събирания бяха забранени. Това предаде Ройтерс.

Джонсън заяви, че бил бесен, когато видял клипа, и че след появата на твърденията в медиите многократно е бил уверяван, че не е имало тържество.

"Извинявам се за обидата, която всичко това предизвика в страната, извинявам се за впечатлението, което създава", каза той пред парламента. И добави, че ще бъдат предприети дисциплинарни мерки, ако се установи, че правилата са били нарушени.

Джонсън и министрите му многократно отричаха да са нарушавали Covid мерките, въпреки че вестник Mirror твърди, че премиерът е присъствал на прощално парти на служител в края на 2020 г., а екипът му - около 40-50 души - се е събрал и на друго тържество.

Във видеоклип, излъчен от ITV, Алегра Стратън, по онова време прессекретар на Джонсън, е показана да се смее и да се шегува по повод партитата. Съветник на Джонсън я пита: "Току-що видях съобщения в Twitter, че в петък вечерта е имало коледно парти на "Даунинг стрийт" - разпознавате ли тези съобщения?" Стратън, застаналa пред британските знамена на официалната трибуна на "Даунинг стрийт", се усмихва и казва: "Прибрах се вкъщи", след което продължава да се смее.

По време на локдауна миналата Коледа на десетки милиони хора във Великобритания беше забранено да се срещнат с близки и приятели за празниците или дори да се сбогуват с умиращи роднини. Затова информацията за празненства в държавната администрация предизвика силно възмущение сред обществото. Опозиционни политици разкритикуваха Борис Джонсън и дори заговориха за оставката му.

Борис Джонсън под обстрел заради коледно парти по време на локдаун

Борис Джонсън под обстрел заради коледно парти по време на локдаун

Подобни празненства тогава бяха забранени