Цената на свободата си струва да се плати. Това заяви за Би Би Си британският премиер Борис Джонсън относно помощта за Украйна.

На срещата на върха на Г-7 той подчерта, че ако Русия не понесе отговорност за нахлуването си в Украйна, това ще има "смразяващи" последици и ще доведе до нестабилност.

Оприличавайки настоящия конфликт на поражението на нацистка Германия през Втората световна война, Джонсън посочи, че войната е била "много скъпа", но е осигурила "дългосрочна стабилност".

Изявлението му идва в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски поиска повече военна помощ за страната си.

По видеовръзка той заяви на лидерите на Г-7, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, за да успее да отблъсне руската инвазия. Той настоя и за повече санкции, за да се запази натискът върху руския лидер Владимир Путин.

Г-7 призова Русия за отговорност и ѝ обеща още санкции

Г-7 призова Русия за отговорност и ѝ обеща още санкции

Лидерите на седемте страни ще продължат помощта за Украйна "колкото е необходимо"

Според Джонсън "няма алтернатива" на това да се помогне на Украйна да си възвърне своя суверенитет.

По негови думи последствията от това на Путин да му се размине за "насилственото завладяване на огромни парчета от друга страна" биха били "абсолютно смразяващи".

По отношение на икономическите ефекти това би означавало дългосрочна нестабилност и тревога в целия свят, прогнозира Джонсън.

Запитан дали има някакво ограничение за размера на средствата или подкрепата, която Великобритания ще предложи на Украйна, той отговори: "Цената на свободата си струва да се плати".

Премиерът отбеляза, че побеждаването на диктаторите във Втората световна война "отне много време" и е струвало "много скъпо", но е донесло "десетилетия стабилност" и "дългосрочен просперитет".

Зеленски: Само с по-мощно оръжие ще спрем руските удари

Зеленски: Само с по-мощно оръжие ще спрем руските удари

След поредния ден на сражения