Бившият глава на англиканската църква лорд Кери обвини британския премиер Дейвид Камерън, че кара християните да се чувстват изтласкани в  житейската периферия, предаде Би Би Си.

По думите му, призивът на премиера към  религиозните лидери за борба със секуларизацията на британското общество е проява на лицемерие.
Повод за критичното изказване станаха изявления  на премиера по време на прием на „Даунинг стрийт" в навечерието на Възкресение Христово.

В писмо до вестник „Daily Mail" Джордж Кери посочва, че правителството е проводник на „агресивната секуларизация" на британското общество.

В отговор на упреците от пресслужбата на кабинета заявиха, че тъкмо напротив - Дейвид Камерън оценява високо приноса на християнството в живота на британското общество

По думите на бившия Кентърбърийски епископ, премиерът е направил повече от който и да било от сегашните политически лидери за усложняването на живота на християните.

„Харесвам Камерън и смятам, че искрено желае да превърне Великобритания в благоденстваща страна, в която хората се грижат един за друг и вярващите имат всички права. Но в известна степен изглежда лицемерно, когато премиерът казва на религиозните лидери по-активно да се борят със секуларизацията, докато, както изглежда, самото правителство поощрява тази агресия с всяко свое действие." - коментира лорд Кери.

Той цитира направено наскоро проучване, според което над две трети от християните се чувстват като преследвано малцинство.

Лорд Кери припомня, че юристите, представляващи правителството пред съда в Страсбург, преди няколко месеца посъветваха хората, уволнени заради носене на кръстчета по време на работа, просто да си потърсят друга работа.