Финансистът Джордж Сорос е предоставил около 18 млрд. долара на правозащитната си фондация "Отворено общество", като по този начин през живота си той е дал общо 32 млрд. долара на фондацията, което я прави една от най-големите в света.

Дарението прави "Отворено общество" третата по големина благотворителна фондация в света, като пред нея са само фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Wellcome Trust.

Служители от фондацията са посочили пред "Уолстрийт джърнал" и "Ню Йорк таймс", че роденият в Унгария инвеститор е увеличил даренията си от постъпленията от успешния си хедж фонд. Последните дарения в размер на 18 млрд. долара представляват по-голямата част от състоянието на Сорос, оценявано на 23 млрд. долара.

"Отворено общество" работи в световен мащаб за "изграждането на жизнени и толерантни демокрации", като е отпуснала близо 14 млрд. долара от основаването си през 1979 г.

Унгария смекчи натиска върху международните университети в спора със Сорос

Унгария смекчи натиска върху международните университети в спора със Сорос

Сега парламентът одобри изменения, които позволяват удължаване на крайния срок

Сорос, който направи огромни печалби, залагайки срещу британския паунд, когато той се срина през 1992 г., е гласовит поддръжник на либерални каузи. Той беше голям дарител на неуспешната президентска кампания на Хилари Клинтън през миналата година и прави последното си дарение на фона на нарастващото напрежение с правителството на Унгария в спор заради академичната и медийната свобода.

Проправителственият сайт 888.hu, управляван от съюзник на десния унгарски премиер Виктор Орбан, беше масово критикуван, след като публикува списък с журналисти, за които твърди, че били "агенти" на Сорос, който е родом от Будапеща.

Вчера шарже д'афер на САЩ в Будапеща Дейвид Костеланчик изтъкна: "Това е опасно за хората, а също така за принципите на свободните, независими медии."

Орбан обвини Сорос, че представлявал опасност за националната сигурност и "общесвен враг" заради подкрепата си за опасната масова имиграция на мюсюлмани в Европа.

Правителството на Орбан също така се въвлече в съдебна битка с базирания в Будапеща Централноевропейски университет, който е основан от Сорос.

Хиляди в САЩ искат от Тръмп да обяви Сорос за терорист

Хиляди в САЩ искат от Тръмп да обяви Сорос за терорист

Повече от 70 хил. души са подписали петиция