Унгария удължи крайния срок за акредитиран в САЩ университет в Будапеща, основан от милиардера Джордж Сорос, за да продължи да работи в съответствие с нов закон за образованието или ще бъде изправен пред затваряне, информира Ройтерс.

Докато Унгария се подготвя за парламентарните избори в началото на 2018 г., премиерът Виктор Орбан, който ръководи управляващата партия Фидес, даде началото на "национална консултативна кампания" за Сорос, наричана "Планът Сорос".

В Унгария подготвят национално допитване за Сорос

В Унгария подготвят национално допитване за Сорос

За да бъдат проучени обществените нагласи за "плана на Сорос" за мигрантите

Законът за висшето образование се прилага за всички международни университети, а не само за основания от Сорос Централноевропейски университет, но критици твърдят, че е насочен към унгарския либерал, който е обвиняван от Орбан, че планира да доведе милиони мигранти в Европа.

Приемането на промените предизвика големи протести през април.

Сега парламентът одобри изменения, които позволяват удължаване на крайния срок, за да се позволи на международните университети да изпълнят условията, за да работят в Унгария.

Орбан обяви „кръстоносен поход” срещу опитите на ЕС-Сорос да „ислямизират Европа”

Орбан обяви „кръстоносен поход” срещу опитите на ЕС-Сорос да „ислямизират Европа”

Оградите спират мюсюлманите, смята той

Удължаването е до края на 2018 г. от първоначално заложения краен срок до края на 2017 г.

87-годишният Сорос, който живее в САЩ, но финансира редица инициативи в родната си страна, включително граждански неправителствени организации, е остро критикуван от правителството на Орбан.

Днес в съобщение Централноевропейският университет обяви, че е предприел всички стъпки, за да изпълни поставените от властите условия.

Допълва се, че удължаването на крайния срок е "ненужно отлагане", тъй като поставя университетите пред още една година на юридическа несигурност.