Унгария се готви да стартира процедура по провеждането на ново национално допитване относно американския финансист и филантроп Джордж Сорос, обявиха от правителството, шест месеца преди провеждането на парламентарните избори, съобщава "Франс прес".

Кампанията ще има за цел да бъдат проучени обществените нагласи за "плана на Сорос", като вероятно ще бъде стартирана през следващия месец, заяви говорителят на правителството, без да дава повече подробности.

Миналата седмица високопоставен член на управляващата партия "Фидес" изтъкна, че този "план на Сорос" включва Европа, приемаща 1 млн. мигранти годишно и разрушаването на граничните огради на Унгария, издигнати срещу мигрантите.

Унгария с поредна атака срещу Сорос

Унгария с поредна атака срещу Сорос

Плакати с предупреждения се появиха в страната

Премиерът Виктор Орбан редовно атакува родения в Унгария Сорос през последната година, наричайки го "обществен враг" заради предполагаемата му подкрепа за неконтролираната масова имиграция.

Друго национално допитване по-рано тази година също се фокусира върху Сорос, смятан за либерално "чудовище" от Будапеща, който финансира множество организации на гражданското общество в Централна и Източна Европа.

Образът на усмихващия се 87-годишен финансист украсява агитационни плакати на билбордове, на които има послание, приканващо унгарците "да не позволят на Сорос да се смее последен".

Сорос обяви война на Унгария, избухна Орбан

Сорос обяви война на Унгария, избухна Орбан

Нахвърли се срещу финансираните от Сорос "мафиотски" НПО-та

Плакатите, някои от които са изрисувани с антисемитски графити, бяха масово заклеймени, включително от самия Сорос и основната организация на евреите в Унгария, която ги нарече "злостни".

Тази инициатива е последната от серията от финансирани от данъкоплатците национални допитвания, инициирани от правителството на Орбан, включващи въпросници, изпратени до домакинствата, както и кампании в масмедиите за информиране на обществото.

Първото национално допитване от тази серия беше проведено през 2015 г., което включваше въпросник, питащ домакинствата за "имиграцията и тероризма".

Друга кампания, озаглавена "Нека спрем Брюксел", поиска от гражданите съвет за това как да се справят с политиките на Европейската комисия, които според правителството застрашават независимостта на унгарците.