Албанският министър-председател Еди Рама призовава лидерите на Западните Балкани да запазят търпение за членството си в ЕС. Той акцентира върху необходимостта от поглед към ЕС, а не към други претенденти за влияние на полуострова, посочва Мета.мк.

Сочените претенденти за Западните Балкани са Русия, Китай и Турция, но по думите на Рама Албания няма да се откаже от членство в ЕС. Той изразява загриженост за национализма в Босна и Херцеговина, но и акцентира върху националните възгледи в рамките на ЕС, определяйки ги като по-голяма пречка за присъединяването на балканските страни.

Еди Рама отсъди, че когато Албания започва процеса си за присъединяване в ЕС, водещо е било отдалечаването от балканския национализъм, който намира отражение в ЕС днес.

В интервю за "Файненшъл таймс" Рама казва, че албанският народ храни разочарование към Брюксел, но убежденията на хората остават насочени към бъдещо членство на страната в ЕС, информира Мета.мк.

Рама възкликва, че отношения между Русия и Албания е имало в историята и дори с Китай по време на комунистическия период в страната.

Българите в Северна Македония искат ясно определение на общата ни история

Българите в Северна Македония искат ясно определение на общата ни история

Интересите на ОМО "Илинден" в Страсбург се защитават от Тони Менкиноски

Припомняме, че процесът по интеграция на Съюза предвиди присъединяването на всички страни от Западните Балкани в цялост. Албания зависи изцяло от двустранните отношения между България и С.Македония. Налагайки вето за присъединяването на С.Македония, България стопира и Албания на пътя към Брюксел.