В края на януари в Запорожка област е загинал Руслан Юнусов, един от "двойниците" на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Това съобщи роднина на загиналия за изданието "Агенцията" (в регистъра на "чуждите агенти" на Русия).

По-рано телеграм каналът "Шпионско досие" публикува списък с почти 300 руски военни, загинали край село Работино, сред които фигурира и името на Евгений Викторович Пригожин (всъщност Руслан Фетихович Юнусов).

Както каза пред "Агенцията" съпругата на брата на Юнусов, загиналият е служил в Псковската въздушнодесантна дивизия и е заминал като доброволец на фронта в Украйна.

Както пише "Фонтанка", Юнусов е получил паспорт на името на Пригожин през 2018 г. Той обяснил промяната на името, фамилията и бащиното име с "естеството на дейността си", работейки като охранител.

Преди това Юнусов служи в Силите за бързо реагиране, а след това в криминалния отдел на град Всеволожск, - град близо до Санкт Петербург. През 2019 г. той е бил арестуван по обвинение за участие в грабеж, а през 2020 г. е бил осъден на осем години затвор. Оттам той се опита да съди службата по вписванията, за да си върне истинското си име.

Според Руската служба на Би Би Си през август 2023 г. Юнусов-Пригожин все още е бил в колония в Република Коми.

Както писа New York Times, основателят на ЧВК "Вагнер" вероятно е използвал "двойници" (той е имал няколко), за да скрие движенията си.

Русия разработва механизъм за амнистия на затворниците, постъпили в руската армия

Русия разработва механизъм за амнистия на затворниците, постъпили в руската армия

Търси се легализиране на сегашната практика и поставяне на законови рамки