Египет, Франция, Германия и Йордания предупредиха Израел срещу анексирането на части от палестинските територии, заявявайки, че това може да има последствия за двустранните отношения, съобщава "Ройтерс".

В изявление, разпространено от германското външно министерство, страните, включително двамата водещи партньори на Израел в Близкия изток, заявиха, че техните външни министри са обсъдили как да започнат преговорите между Израел и Палестинската администрация.

Те, заедно с повечето други европейски страни, се противопоставят на израелските планове, които предвиждат анексиране на части от окупирания Западен бряг като част от мирна сделка, която се насърчава от администрацията на САЩ на президента Доналд Тръмп.

Германия призова Израел да не анексира Западния бряг

Германия призова Израел да не анексира Западния бряг

Поредната държава, която се обяви срещу плановете

Палестинската власт, която иска Западния бряг за бъдеща палестинска държава, се противопоставя на този ход. Съединените щати все още не са одобрили плановете за анексиране.

"Съгласяваме се, че всяко анексиране на окупирани през 1967 г. палестински територии би било нарушение на международното право и ще застраши основите на мирния процес", заявиха европейските и близкоизточните министри на външните работи след тяхната видеоконференция.

"Не бихме признали промени в границите от 1967 г., които не са договорени и от двете страни в конфликта", добавиха те. "Това може да има последствия и за отношенията с Израел."

Израел няма незабавен отговор. Но в отделно изявление кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху заяви, че в понеделник той е казал на британския си колега Борис Джонсън, че е ангажиран с "реалистичния" мирен план на Тръмп.

"Израел е готов да проведе преговори въз основа на мирния план на президента Тръмп, който е както творчески, така и реалистичен и няма да се върне към провалените формули от миналото", се казва в изявлението.

Съперниците Фатах и Хамас се обединяват срещу анексирането на Западния бряг

Съперниците Фатах и Хамас се обединяват срещу анексирането на Западния бряг

Много рядко двете организации си сътрудничат срещу Израел