САЩ трябва да изяснят на Израел какви биха били последиците от военен натиск в град Рафах. Това заяви министърът на външните работи на Египет, цитиран от Ройтерс.

Преди дни премиерът Бенямин Нетаняху потвърди, че израелските сили ще нахлуят в Рафах, последното относително безопасно място в малкия, претъпкан анклав в Газа, въпреки международния натиск Израел да избегне цивилните жертви.

Съюзниците на Израел оказаха натиск върху Нетаняху да не атакува Рафах, където повече от един милион разселени хора от други части на опустошения анклав са потърсили подслон, без план за защита на цивилните.

"Не е достатъчно реторика, не е достатъчно да се изрази опозиция, важно е също така да се посочи какво, ако тази позиция бъде заобиколена, какво, ако тази позиция не бъде уважена", отбеляза египетският външен министър Самех Шукри. Също така зависи от международната общност и Съединените щати, които са посочили отказа си при подобна възможност, да изяснят какви са последствията, ако призивите им не бъдат взети под внимание, допълни той.

Той също така предупреди, че хуманитарните последици и загубата на животи, които биха произтекли от израелска наземна атака срещу Рафа, ще бъдат катастрофални.

Израел има готов план за атака срещу Рафах

Израел има готов план за атака срещу Рафах

Натиск от Запада за мирно решение на кризата