Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли международния натиск и заяви, че ще продължи с военната кампания срещу "Хамас" в Газа.

Говорейки на заседание на кабинета, Нетаняху каза, че Израел ще нахлуе в Рафах - последното относително безопасно място в малкия, претъпкан анклав в Газа след повече от пет месеца война.

"Ще действаме в Рафах. Това ще отнеме няколко седмици и ще се случи", увери той, без да уточни дали има предвид, че нападението ще продължи седмици или ще започне след седмици.

Съюзниците на Израел многократно призоваха Нетаняху да не напада Рафах, където повече от милион разселени хора от други части на опустошения анклав са потърсили подслон.

Германският канцлер Олаф Шолц каза в неделя, че нападение над Рафах ще направи регионалния мир "много труден" и че усилията сега са "да се гарантира, че ще стигнем до дълготрайно прекратяване на огъня".

Нетаняху нападна натиска на съюзниците, като заяви:

"Толкова ли са къси спомените ви? Толкова ли бързо забравихте 7 октомври, най-ужасното клане на евреи след Холокоста? Толкова бързо ли отказвате на Израел правото да се защитава срещу Чудовища на Хамас?"

Той посочи, че Израел има план за евакуация на цивилни от Рафах, но хуманитарните агенции и съюзниците на Израел остават скептични.

Нетаняху заяви пред CNN в неделя, че речта на лидера на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, в която той призова за нови избори в Израел, е "напълно неуместна".

"Мисля, че казаното от него е напълно неуместно. Неуместно е да отидеш в братска демокрация и да се опитваш да смениш избраното ръководство там", каза Нетаняху .

Нетаняху: Израел ще продължи с офанзивата в цяла Газа, включително в Рафах

Нетаняху: Израел ще продължи с офанзивата в цяла Газа, включително в Рафах

"Трябва да стоим заедно срещу опитите да спрем войната", каза той

Припомняме, бойци на "Хамас" убиха 1200 души и заловиха 253 заложници при атаката на 7 октомври според израелските данни, което предизвика масирана атака срещу Газа.

Израелската въздушна и наземна кампания в анклава е убила повече от 31 600 души, твърдят здравните власти в управляваната от "Хамас" Газа, изгонила е повечето от населението от домовете им и ги е довела до ръба на глада според хуманитарните агенции.

Източник, запознат с преговорите за примирие в Катар, каза за "Ройтерс", че ръководителят на израелската разузнавателна агенция "Мосад" ще се присъедини към делегацията, присъстваща на преговорите с катарски, египетски и американски посредници.

Миналата седмица "Хамас" представи ново предложение за прекратяване на огъня, включващо размяна на израелски заложници и палестински затворници. Кабинетът по сигурността на Израел трябва да се събере, за да го обсъди, преди делегацията да замине.

Нетаняху вече каза, че предложението се основава на "нереалистични искания", но палестински служител, запознат с посредническите усилия, каза, че шансовете за сделка изглеждат по-добри, след като "Хамас" е дал повече подробности за предложената размяна на затворници.

Израел се ангажира с нови преговори за примирие

Израел се ангажира с нови преговори за примирие

Кризата с глада в ивицата Газа се влошава