Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър призова в четвъртък за нови избори в Израел, критикувайки остро премиера Бенямин Нетаняху като пречка за мира, предава Ройтерс

Демократът Шумър, отдавна поддръжник на Израел и най-високопоставеният избран американски служител от еврейски произход, каза пред Сената, че правителството на Нетаняху "вече не отговаря на нуждите на Израел" пет месеца след началото на война, започнала с атаки срещу Израел от бойци на Хамас на 7 октомври .

"Като демокрация, Израел има правото да избира своите собствени лидери, и трябва да позволим на събитията да се развиват по естествен път. Но важното е, че израелците имат избор. Необходим е нов дебат за бъдещето на Израел след 7-ми октомври," каза Шумър.

"Според мен това се постига най-добре чрез провеждане на избори", каза той.

Шумер предупреди, че би било "сериозна грешка" за Израел да отхвърли решение за две държави и призова преговарящите в конфликта между Израел и Хамас да направят всичко възможно, за да осигурят прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците и получаване на помощ в Газа.

САЩ наложиха санкции на еврейски заселници

САЩ наложиха санкции на еврейски заселници

Според Вашингтон заселническата политика на Израел е незаконна

Шумър и други водещи демократи, включително президентът Джо Байдън, са изправени пред силна критика от страна на партията за безусловната подкрепа на Вашингтон за Израел, като се има предвид въздействието върху цивилните палестинци от нападението на Израел срещу Газа.

Шумер разкритикува палестинците, които подкрепят Хамас, и каза, че палестинският лидер Махмуд Абас също трябва да се оттегли.

"За да има някаква надежда за мир в бъдеще, Абас трябва да се оттегли и да бъде заменен от ново поколение палестински лидери, които ще работят за постигане на мир с еврейската държава", каза Шумер.

Лидерът на републиканците в Сената, Мич Макконъл, бързо се изказа в защита на Нетаняху точно след необичайно дългата 45-минутна реч на Шумър.

"Гротескно ... и лицемерно... е за американци, които се възмущават заради чуждестранното вмешателство в нашата собствена демокрация, да призовават за свалянето на демократично избрания лидер на Израел. Това е безпрецедентно," каза Макконъл.

Докато Шумър не спомена възможността за въвеждане на законодателство, което да обвърже предоставянето на американски оръжия за Израел за облекчаване на хуманитарната криза, за което някои демократи се застъпват, Шумър повдигна възможността Вашингтон да използва своя лост, ако Израел не промени курса.

"Ако сегашната коалиция на министър-председателя Нетаняху остане на власт, след като войната започне да отшумява, и продължи да следва опасни и провокативни политики, които тестват съществуващите стандарти на САЩ за помощ, тогава Съединените щати няма да имат друг избор, освен да играят по-активна роля в оформяне на израелската политика, като използваме нашето влияние, за да променим сегашния курс", каза той.

Речта на Шумър отразява нарастващото разочарование във Вашингтон от Нетаняху, неговото управление на войната, неуспеха да направи повече за защита на цивилните палестинци и възпрепятстването на доставките на помощ в Газа.

"(Нетаняху) е твърде склонен да толерира цивилните жертви в Газа, което тласка подкрепата за Израел по света до историческо дъно. Израел не може да оцелее, ако се превърне в парий", каза Шумер.

Администрацията на Байдън също е недоволна от твърдата съпротива на Нетаняху срещу призивите на САЩ да подкрепи решение за две държави, което САЩ виждат като съществено за подпомагане на потушаването на конфликта и постигането на траен мир.

Посрещането този месец във Вашингтон от Шумър и служители на администрацията на члена на израелския военен кабинет Бени Ганц беше широко възприето като пренебрежение към Нетаняху, който все още не е поканен в Белия дом от Байдън. Ганц е центристки политик, който американските служители се надяват някой ден да замени Нетаняху.

Дарители натискат Байдън заради подкрепата му за Израел

Дарители натискат Байдън заради подкрепата му за Израел

Той е получил 5,2 млн. долара от израелско лоби