Администрацията на Байдън наложи санкции на два израелски поста в окупирания Западен бряг в четвъртък, поредната стъпка срещу заселническата дейност, която според Вашингтон е пречка за мира между израелци и палестинци, предава Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ добави две организации (ферми) - Мошес Фарм и Цвис Фарм, както и трима израелски граждани, към своя списък със санкционирани организации и лица, според уебсайта на Службата за контрол на чуждестранните активи.

Axios съобщи късно в сряда, цитирайки трима американски служители, че аванпостовете ще бъдат ударени със санкции, защото са били използвани като база за атаки срещу палестинци от заселници, смятани за екстремистки.

През февруари администрацията наложи санкции на четирима израелци, обвинени в участие в насилието на заселниците на Западния бряг, сигнализирайки за нарастващото недоволство на САЩ от политиката на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Тогава администрацията заяви, че разширяването на селищата на Израел на Западния бряг е в противоречие с международното право, сигнализирайки за връщане към дългогодишната политика на САЩ по въпроса, която беше обърната от предишната администрация на Доналд Тръмп.

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Страната се противопоставя на международния натиск

След войната в Близкия изток от 1967 г. Израел окупира Западния бряг на река Йордан, който палестинците разглеждат като ядро на бъдеща независима държава. Израел е построил там еврейски селища, които повечето държави смятат за незаконни.

Израел оспорва това и се позовава на исторически и библейски връзки със земята.

Израел засили нападенията на Западния бряг от началото на войната през октомври. Регистрите на ООН показват, че най-малко 358 души на палестинската територия са били убити от 7 октомври, като една четвърт от тях са деца.

Броят на жертвите в Газа вече е надхвърлил 31 000 от 7 октомври, според палестинските власти в управляваната от Хамас Газа. Израел започна офанзива, след като бойци на Хамас нахлуха в Израел този ден, убивайки около 1200 души, казва Израел.

Блинкън осъди изграждането на нови израелски селища на Западния бряг

Блинкън осъди изграждането на нови израелски селища на Западния бряг

Според преценката на САЩ те само отслабват, а не укрепват сигурността на Израел