Израелското разширяване на селищата в окупирания Западен бряг е в противоречие с международното право, каза в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Администрацията на Тръмп през 2019 г. ефективно подкрепи правото на Израел да строи селища на Западния бряг, като изостави дългогодишната позиция на САЩ, че те са "несъвместими с международното право".

Говорейки на пресконференция по време на пътуване до Буенос Айрес, Блинкън каза, че Съединените щати са разочаровани от обявяването на плановете на Израел за изграждане на нови жилища в окупирания Западен бряг, заявявайки, че те са контрапродуктивни за постигането на траен мир.

"Те също са в противоречие с международното право. Нашата администрация поддържа твърда опозиция срещу разширяването на селищата и по наша преценка това само отслабва, а не укрепва сигурността на Израел", каза Блинкън.

През ноември 2019 г. тогавашният държавен секретар на Тръмп Майк Помпео обяви, че Вашингтон вече не гледа на израелските селища на територията на Западния бряг, която той завладя по време на войната в Близкия изток през 1967 г., като на "несъвместими с международното право", обръщане на четири десетилетия политика на САЩ.

Палестинците и международната общност разглеждат прехвърлянето на цивилни на която и да е страна на окупирани земи като незаконно съгласно Четвъртата Женевска конвенция от 1949 г. и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Много държави осъдиха съобщението.

В ООН искат грубите нарушения на човешките права в Газа да бъдат разследвани

В ООН искат грубите нарушения на човешките права в Газа да бъдат разследвани

Волкер Тюрк; Вкоренената безнаказаност не може да продължи