Върховният комисар по правата на човека Волкер Тюрк каза в петък, че извършителите на груби нарушения на човешките права в конфликта между Израел и Хамас трябва да бъдат подведени под отговорност, предава Ройтерс.

"Вкоренената безнаказаност, за която Върховният комисариат за правата на човека на ООН (ВКПЧООН) докладва в продължение на много години, не може да продължи", каза върховният комисар по правата на човека Волкер Тюрк в доклад за ситуацията в Газа и в окупирания от Израел Западен бряг.

Той каза, че тази безнаказаност е допринесла за нарушения, които биха могли да се превърнат в международни престъпления.

Тюрк призова всички страни в конфликта "да сложат край на безнаказаността и да проведат бързи, независими, безпристрастни, задълбочени, ефективни и прозрачни разследвания" на предполагаеми престъпления съгласно международното право.

Той също така ги призова за прекратяване на огъня по хуманитарни съображения, за осигуряване на пълно зачитане на международното право и търсене наотговорност за нарушения и злоупотреби.

Миналия месец Международният съд в Хага нареди на Израел да предотврати актове на геноцид срещу палестинци и да направи повече, за да помогне на цивилните, въпреки че не нареди прекратяване на огъня, както беше поискано от Южна Африка.

В отделно производство Южна Африка във вторник призова съда да издаде необвързващо правно становище, че израелската окупация на палестински територии е незаконна, с аргумента, че това ще помогне на усилията за постигане на споразумение.