Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел призова в петък Израел да се въздържа от всякакви военни операции в град Рафах, разположен в южната част на Газа.

"ЕС отправя искане към израелското правителство да не предприема военни действия в Рафах, които биха влошили и без това катастрофалната хуманитарна ситуация и биха попречили на спешно необходимото предоставяне на основни услуги и хуманитарна помощ", показа справка в Дипломатическата служба на Европейския съюз.

Официалното лице и преди е изразявало опасения относно потенциалната "хуманитарна катастрофа", която може да възникне в резултат на планираната офанзива на Израел в региона.

Египет подготвя терен за евакуация на палестинци от Рафах

Египет подготвя терен за евакуация на палестинци от Рафах

Тази информация се отхвърля официално от всички страни, нов видеа показват противното

Израел вече заяви, че ще предприеме офанзива, за да унищожи "последния бастион" на Хамас в Рафа, където над 1 милион палестинци потърсиха убежище от опустошителната му офанзива в Газа. Шефът на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс каза в четвъртък, че е "илюзия" да се мисли, че хората в Газа могат да се евакуират на безопасно място