Египет подготвя зона на границата с Газа, която би могла да приеме палестинци, в случай че израелска офанзива срещу Рафах предизвика изселване през границата, казаха четири източника на Ройтерс, в това, което те описаха като неочакван ход на Кайро.

Египет, който отрече да е правил подобна подготовка, многократно изразява тревога за възможността опустошителната офанзива на Израел в Газа да прогони палестинците в Синай - нещо, което Кайро казва, че би било напълно неприемливо - повтаряйки предупреждения от арабски държави като Йордания.

Съединените щати многократно са заявявали, че ще се противопоставят на всяко изселване на палестинци от Газа.

Един от източниците каза, че Египет е оптимистично настроен, че преговорите за постигане на прекратяване на огъня могат да избегнат подобен сценарий, но установява зоната на границата като временна и предпазна мярка.

Три източника от службите за сигурност казаха, че Египет е започнал да подготвя пустинна зона с някои основни съоръжения, които биха могли да се използват за подслон на палестинците, като подчертаха, че това е стъпка при непредвидени обстоятелства.

Източниците, с които Ройтерс разговаря за тази история, отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса.

Израел заяви, че ще предприеме офанзива, за да унищожи "последния бастион" на Хамас в Рафа, където над 1 милион палестинци потърсиха убежище от опустошителната му офанзива в Газа.

Израел заяви, че армията му изготвя план за евакуация на цивилни от Рафах в други части на ивицата Газа.

Но шефът на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс каза в четвъртък, че е "илюзия" да се мисли, че хората в Газа могат да се евакуират на безопасно място и предупреди за възможността палестинците да се разпръснат в Египет, ако Израел започне военна операция в Рафах.

Той нарече този сценарий "нещо като египетски кошмар".

Египет формулира своето противопоставяне на изселването на палестинците от Газа като част от по-широкото арабско отхвърляне на всяко повторение на "Накба" или "катастрофата", когато около 700 000 палестинци избягаха или бяха принудени да напуснат домовете си във войната около създаването на Израел през 1948 г.

Първият източник каза, че изграждането на лагера е започнало преди три или четири дни и ще предложи временен подслон при всеки сценарий на хора, пресичащи границата, "докато се постигне решение".

Камерън: Израел трябва да помисли сериозно преди по-нататъшни действия в Рафах

Камерън: Израел трябва да помисли сериозно преди по-нататъшни действия в Рафах

Великобритания иска незабавна пауза в боевете която да доведе до прекратяване на огъня

Попитан за информациите от източниците, ръководителят на египетската Държавна информационна служба каза: "В това няма основания за истина. Нашите палестински братя казаха и Египет каза, че няма подготовка за тази възможност."

Синайската фондация за човешки права, активистка организация, публикува изображения в понеделник, за които каза, че показват строителни камиони и кранове, работещи в района, и изображения на бетонни бариери.

Позовавайки се на неидентифициран източник, фондация "Синай" каза, че строителните работи са предназначени да създадат защитена зона в случай на масово изселване на палестинци.

Ройтерс успя да потвърди местоположението на част от видеото като Рафах от позицията на сградите, дърветата и оградите, които съответстват на сателитни изображения на района.

Ройтерс не успя да потвърди местоположението на цялото видео или датата, на която е заснето.

Около 1,5 милиона палестинци в момента се намират в Рафах - повече от половината от населението на ивицата Газа, според агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA).

Израел твърди, че трябва да разшири атаката си в Рафах, за да унищожи Хамас, групата, която стои зад атаката от 7 октомври, при която 1200 души бяха убити в Израел и други 250 бяха отвлечени, според израелски данни.

С повече от 28 000 души, които вече са убити при израелската офанзива в Газа, според здравните власти в управляваната от Хамас Газа, съдбата на хората, укриващи се в Рафах, предизвика международна загриженост, включително за западните съюзници на Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел не трябва да продължава с операция в Рафах без план за гарантиране на безопасността на хората, които се укриват там.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза: "Президентът беше категоричен, че не подкрепяме принудителното разселване на палестинци от Газа. САЩ не финансират лагери в Египет за разселени палестинци."

Кабинетът на Нетаняху нареди на армията да изготви план за евакуация на Рафах. Но все още няма план.

Нетаняху, в интервю за ABC News, каза, че могат да отидат в райони на север от Рафах, прочистени от армията.

Ави Дихтер, израелският министър на земеделието и развитието на селските райони, каза в сряда, че евакуацията е "военен въпрос" и израелската армия знае как да го направи.

В коментар за армейското радио на Израел Дихтер каза, че има "достатъчно земя западно от Рафах" и спомена Ал Маваси - район на брега, към който израелските военни казаха, че цивилните трябва да избягат в началото на офанзивата.

Войната в Газа натрупа натиск върху отношенията между Египет и Израел, които подписаха мирно споразумение през 1979 г.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, бивш министър на външните работи на Египет, каза по-рано тази седмица, че израелските действия са застрашили приемствеността на споразуменията с Египет и Йордания - препратка към мирните договори с двете арабски държави.

Египетският външен министър Самех Шукри каза на 12 февруари, че Египет е спазвал споразумението в продължение на 40 години и ще продължи да го прави, докато и двете страни са ангажирани с него.

Южна Африка сезира Международния съд заради израелската офанзива в Рафах

Южна Африка сезира Международния съд заради израелската офанзива в Рафах

Съдът трябва да използва правомощията си, за да предотврати по-нататъшно нарушаване на правата на палестинците