Изрелският премиер Бенямин Нетаняху смята, че предвид международния натиск Израел има само един месец, за да завърши операцията си в Рафах, съобщава "Таймс ъф Израел".

Целта ѝ е унищожаването на останалите оперативни батальони на терористичната групировка "Хамас" в Газа.

Нетаняху е заявил на военното правителство на страната, че операцията в най-южния град на ивицата Газа, където се укриват повече от половината от 2,3- милионното население на анклава, ще трябва да бъде завършена преди свещения мюсюлманите за месец Рамазан, който започва около 10 март.

Оценката е била направена по време на дискусия за предстоящата операция в Рафах, по време на която началникът на щаба на Израелските отбранителни сили Херци Халеви е докладвал на Нетаняху, че войските са готови за действие, но е необходимо правителството първо да реши какво иска да прави с разселените жители на Газа, потърсили убежище в града.

Рияд заплаши Израел с опасни последици заради операцията в Рафах

Рияд заплаши Израел с опасни последици заради операцията в Рафах

Саудитска Арабия отново настоя за незабавно прекратяване на огъня

Новината идва в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на нарастващ вътрешен натиск да накара Израел да прекрати огъня във войната с "Хамас", която продължава вече четвърти месец, въпреки че той и други американски служители продължават да поддържат правото на Израел да се защитава срещу терористичната групировка.

САЩ обаче изразиха загриженост относно броя на цивилните жертви, страданията и хуманитарната криза в ивицата Газа, както и за липсата на яснота от страна на Израел по отношение на "деня след" войната в Газа.

По данни на Министерството на здравеопазването в Газа най-малко 28 064 палестинци са били убити, а 67 611 са били ранени при израелски удари срещу анклава от 7 октомври насам.

За последното денонощие израелските сили са причинили смъртта на най-малко 117 палестинци, 152 други са пострадали.

ООН: Рафах е тенджера под налягане на отчаянието

ООН: Рафах е тенджера под налягане на отчаянието

Палестинците се стичат към южния град в опит да избягат от атаките на израелските сили