Израелските сили бомбардираха райони в южния граничен град Рафах, където се укрива повече от половината население на Газа, в четвъртък, ден след като премиерът Бенямин Нетаняху отново отхвърли предложението за прекратяване на войната в палестински анклав, предава "Ройтерс".

Израелски самолети бомбардираха райони в Рафах в четвъртък сутринта, убивайки най-малко 11 души при удари по две къщи. Танкове също обстрелваха някои райони в Източен Рафах, засилвайки страховете на жителите от предстоящо наземно нападение, казаха жители.

Въпреки отхвърлянето на предложението на "Хамас" от страна на Израел, Антъни Блинкен, по време на петото си посещение в региона от началото на войната, каза, че вижда място за по-нататъшни преговори.

На пресконференция късно през нощта в хотел в Тел Авив в сряда Блинкен каза, че елементи от предложението, представено от "Хамас", са съдържали ясно "неприемливи" предложения, без да казва какви са те.

"Но ние също виждаме място да продължим преговорите, за да видим дали можем да постигнем споразумение. Това е, което възнамеряваме да направим", каза той.

Делегация на "Хамас", водена от високопоставен служител Халил Ал-Хая, пристигна в Кайро в четвъртък за преговори за прекратяване на огъня с Египет и Катар, посредниците в последния дипломатически натиск.

Блинкън все още вярва в примирието в Газа

Блинкън все още вярва в примирието в Газа

Израелският премиер обаче отхвърли плана на "Хамас"

Нетаняху каза в сряда че условията, предложени от "Хамас" за прекратяване на огъня, което също ще включва освобождаване на заложници, държани от палестинската въоръжена групировка, са "заблуда" и обеща да продължи да се бори, като каза, че победата е наблизо и само след месеци.

Хуманитарните агенции предупредиха за хуманитарна катастрофа, ако Израел изпълни заплахата си да навлезе в една от последните останали зони на ивицата Газа, в която войските му не са се преместили по време на сухопътната си офанзива.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза в сряда, че натискането на Рафах на границата с Египет ще "увеличи това, което вече е хуманитарен кошмар с неописуеми регионални последици".

Израел твърди, че предприема стъпки за избягване на цивилни жертви и обвинява бойците на "Хамас", че се крият сред цивилни, включително в училищни приюти и болници, което води до повече смъртни случаи сред цивилни. "Хамас" отрече това.

Ирак: Повтарящите се удари ни карат да изгоним водената от САЩ коалиция

Ирак: Повтарящите се удари ни карат да изгоним водената от САЩ коалиция

Багдад не желае да бъде въвлечен в конфликта в Близкия изток