Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в сряда, че споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници между Израел и "Хамас" все още е възможно, съобщава АП.

Припомняме, че Блинкън беше в региона, за да посредничи за сделка, която би могла да донесе известна пауза във войната.

Това се случва, докато войната навлиза в петия си месец с повече от 27 000 убити палестинци, разселено население на Газа и предизвикана хуманитарна катастрофа.

Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас" за примирие

Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас" за примирие

Той каза, че преговорите с групата не водят до никъде и определи условията им като "странни".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли по-рано през деня плана на "Хамас", който щеше да се разгърне за 4 месеца и половина. Планът предвижда всички заложници да бъдат освободени в замяна на стотици палестинци, затворени от Израел, включително високопоставени бойци. Той дойде като отговор на предложението, изготвено от Съединените щати, Израел, Катар и Египет. 

Нетаняху повтори, че военният натиск е най-добрият начин да се освободят около 100-те заложници, държани в ивицата Газа, където бяха отведени след трансграничното нападение на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, което предизвика войната.

Но Блинкън омаловажи позата, като каза, че е част от трудния процес на преговори. "Това не е натискане на ключ за осветление. Не е "да" или "не", каза той.

"Хамас" предлага 135-дневно примирие в три фази в Газа

"Хамас" предлага 135-дневно примирие в три фази в Газа

Палестинската групировка очаква то да доведе до край на войната

"Ние наистина смятаме, че това създава пространство за постигане на споразумение и ще работим неуморно в това отношение, докато стигнем дотам", каза той, въпреки че не е съгласен с всички точки от плана на групировката.

Блинкен отбеляза опустошението, нанесено на цивилните в Газа, като каза, че "ежедневният брой жертви сред цивилни, остава твърде висок."