Египет се опитва да предотврати масово изселване от ивицата Газа към своя Синайски полуостров, тъй като израелската бомбардировка спря пресичането на главната изходна точка от палестинския анклав във вторник, казахa официални лица от Газа и източници от египетската сигурност.

Нападението на Израел над Газа предизвика тревога в Египет, който призова Израел да осигури безопасно преминаване на цивилни от анклава, вместо да ги насърчава да бягат на югозапад към Синай, казаха два египетски източника по сигурността.

Египет няма да позволи въпросът да бъде решен за сметка на други, каза Сиси в коментари, предадени от държавната информационна агенция МЕНА, очевидно позовавайки се на риска палестинците да бъдат изтласкани в Синай.

Граничният пункт Рафах остана затворен в сряда сутринта, след като египетски военни самолети извършиха полети наблизо през нощта, казаха източници от сигурността. Военните също са заели нови позиции близо до границата, като патрулират района, каза Ахмед Салем от Синайската фондация за правата на човека.

Рафах е единственият възможен пункт за преминаване към Синай за 2,3 милиона жители на Газа. Останалата част от гъсто населената ивица е заобиколена от морето и от Израел, който обяви пълна обсада на Газа и може да започне наземна офанзива.

Преминаването на хора и стоки в и от Газа е строго контролирано при блокадата, наложена от Египет и Израел.

Израел нанася най-ожесточените удари в 75-годишната история на конфликта си с палестинците, откакто Хамас започна смъртоносно нахлуване в Израел в събота.

Египет, първата арабска държава, която сключи мир с Израел, посредничи между Израел и палестински фракции по време на предишни конфликти в Газа и оказва натиск за предотвратяване на по-нататъшна ескалация в настоящите битки.

ООН: Пълната блокада на ивицата Газа нарушава международното право

ООН: Пълната блокада на ивицата Газа нарушава международното право

Изявление на върховния комисар по правата на човека

В понеделник около 800 души напуснаха Газа през пропускателния пункт Рафа и около 500 души влязоха, въпреки че пунктът беше затворен за движение на стоки, според хуманитарната служба на ООН.

Губернаторът на Северен Синай се срещна с местните власти в понеделник, за да обсъди възможни кризи, произтичащи от събитията в Газа, каза кабинетът му. Линейки са мобилизирани в Синай за евентуални евакуации от Газа. Досега няма признаци за масово събиране на палестинци на ГКПП Рафах, като само планираните заминавания продължават до вторник.

През 2008 г. десетки хиляди палестинци прекосиха Синай, след като Хамас взриви дупки в гранична стена.

Сигурността в района около Рафах също е повод за безпокойство за Египет, тъй като в Синай избухна  ислямистки бунт преди десетилетие. Хамас, който управлява ивицата Газа от 2007 г., споделя ислямистката идеология на Мюсюлманските братя, движение, забранено в Египет.

Египетската армия през последните години до голяма степен утвърди своя контрол над Северен Синай, изправен пред спорадични атаки там.

Единствената ТЕЦ в Газа спря работа - анклавът остава без ток

Единствената ТЕЦ в Газа спря работа - анклавът остава без ток

Израел наложи пълна блокада след нападението на "Хамас"