Във вторник върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк призова всички държави с влияние в региона да предприемат мерки за обезвреждане на "бурето с барут" в Израел и окупираните палестински територии, цитира думите му Би Би Си.

Той подчерта, че международното хуманитарно право и човешките права трябва да се спазват при всякакви обстоятелства.

Международното хуманитарно право забранява лишаването на хората от това, от което се нуждаят, за да оцелеят, каза Тюрк.

"Налагането на блокада, която излага живота на цивилни на риск, като ги лишава от стоки, необходими за оцеляването, е забранено от международното хуманитарно право", каза той.

Всякакви ограничения върху движението на хора и стоки с цел извършване на обсада трябва да бъдат оправдани от военна необходимост, в противен случай те могат да се равняват на колективно наказание.

"Всички страни в конфликта трябва да спазват международното хуманитарно право. Те трябва незабавно да прекратят атаките срещу цивилни и атаките, които се очаква да доведат до непропорционално голям брой цивилни смъртни случаи, наранявания или щети на цивилни обекти", каза Тюрк.

"Призовавам палестинските въоръжени фракции незабавно и безусловно да освободят всички цивилни, които са били заловени и все още са задържани. Вземането на заложници е забранено от международното право", каза върховният комисар.

Тюрк смята, че е особено важно всеки човек, лишен от свобода в окупираните палестински територии и Израел, да бъде третиран хуманно.

Напрежението в Близкия изток рязко нарасна, след като в нощта срещу събота бойци на "Хамас" навлязоха в южните части на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа.

Израел обяви "състояние на война" официално и подготвя отговор. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че е време да се "заличи терористичната инфраструктура на "Хамас".

СЗО зове за хуманитарен коридор към ивицата Газа

СЗО зове за хуманитарен коридор към ивицата Газа

Наложената от Израел обсада е забранена, подчертава Фолкер Тюрк