Световната здравна организация призова за създаване на хуманитарен коридор към ивицата Газа, която е поставена под пълна обсада от Израел, съобщава "Франс прес".

Израел прекъсна водоснабдяването, електричеството, храната и други основни доставки, докато бомбардира цели в претъпкания палестински анклав в отговор на изненадващото нападение на "Хамас", наподобяващо атентатите срещу САЩ от 11 септември.

СЗО предупреди, че доставките ѝ в ивицата Газа вече са на изчерпване, но пациентите в болниците на територията отчаяно се нуждаят от тях.

Здравните заведения трябва да бъдат защитени и подсигурени, категорични са от здравната агенция на ООН.

"СЗО призовава за прекратяване на насилието. Необходим е хуманитарен коридор, за да се осигури достъп на хората до критични медицински консумативи", заяви говорителят на СЗО Тарик Яшаревич на брифинг в Женева. "Нуждаем се от доставки - болниците не могат да работят без гориво, без електричество".

ООН: Повече от 200 хиляди души са избягали от домовете си в Газа

ООН: Повече от 200 хиляди души са избягали от домовете си в Газа

Това се случва на фона на пълна блокада на Газа от Израел

В отделно изявление върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк пък изтъкна, че пълната блокада на Израел на ивицата Газа е в нарушение на международното право и се счита за "забранена".

"Налагането на обсади, които застрашават живота на цивилни, като ги лишават от стоки, необходими за тяхното оцеляване, е забранено от международното хуманитарно право", посочи той.

По-рано днес хуманитарната служба на ООН съобщи, че близо 200 000 души, или почти една десета от населението, са напуснали домовете си в Газа от началото на военните действия.

Напрежението в Близкия изток рязко нарасна, след като в нощта срещу събота бойци на "Хамас" навлязоха в южните части на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа.

Израел обяви "състояние на война" официално и подготвя отговор. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че е време да се "заличи терористичната инфраструктура на "Хамас".

ЕС няма да спира хуманитарната помощ за палестинците

ЕС няма да спира хуманитарната помощ за палестинците

Решението е на Брюксел