Европейският комисар по управление на кризи Янез Ленарчич заяви в понеделник, че хуманитарната помощ за палестинците ще продължи.

"Въпреки че най-категорично осъждам терористичното нападение на "Хамас", наложително е да се защитят цивилните и да се уважава международното хуманитарно право", каза Ленарчич в "Х", преди известен като "Туитър", добавяйки, че помощта " за палестинците в нужда ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо."

Изявлението идва часове, след като европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархели заяви, че ЕС спира всички плащания за палестинците поради "терора и бруталността", извършени срещу Израел.

Израел твърди, че си е върнал контрола над границата с Газа

Израел твърди, че си е върнал контрола над границата с Газа

"Ние контролираме селищата", каза Даниел Хагари, говорител на Израелските отбранителни сили

"Спирането на плащанията, които ощетяват целия палестински народ, ще навреди на интересите на ЕС в региона и само ще окуражи допълнително терористите", написа върховният представител на ЕС Жозеп Борел в социалната мрежа X.

В съобщение за медиите Европейската комисия заяви, че осъжда атаките на "Хамас" и започва спешно преразглеждане на помощта за палестинците. ЕС иска да се увери, че "нито едно финансиране не е дало косвена възможност на терористичната организация да извършва нападения срещу Израел".

Комисията ще разгледа и въпроса дали програмите за подпомагане на палестинското население и Палестинската власт трябва да бъдат коригирани "в светлината на променените обстоятелства на място".