Израелската армия потвърди, че бойци на "Хамас", които са проникнали на израелска територия, са взели заложници и са ги транспортирали до Ивицата Газа, съобщава Би Би Си.

Все още не е потвърден точният брой на заложниците, както и съотношението сред тях между цивилни и военни.

Както съобщава кореспондент на Би Би Си, броят на заложниците може да достигне няколко десетки. Някои от тях са в малки градове близо до Ивицата Газа, други се довеждат в Газа.

По-рано заместник-политическото крило на Хамас Салех ал-Арури заяви, че висши офицери от израелската армия са държани в плен от палестинците. Той каза пред "Ал Джазира": "Това, което имаме, ще позволи всички затворници да бъдат освободени." Това се отнася до потенциалната размяна на израелски затворници за палестинци в израелски затвори.

"Много палестинци бяха убити, много израелци загинаха, много бяха заловени и битката е в разгара си", каза говорител на "Хамас".

Според неотдавнашен доклад на израелската правозащитна група B'Tselem, 4499 затворници се държат в израелски затвори от "съображения за сигурност". Още няколкостотин бяха арестувани за това, че са се намирали в Израел без разрешителни.

В миналото редки случаи на израелски пленници са били обект на дълги преговори за размяна. Най-известна е историята на войника Гилад Шалит, който беше заловен в края на юни 2006 г.

Преговорите за освобождаването му приключиха едва през 2011 г. и повече от хиляда палестински затворници бяха разменени за Шалит, включително тези, които излежаваха доживотни присъди за подготовка или извършване на подривни действия в Израел.

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа
Обновена

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа

Около 300 души са загинали, а ранените са около 1600