Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху са обсъдили в телефонен разговор преговорите за заложници, хуманитарните условия в Газа и перспективата за израелска операция в Рафа. Това се казва в изявление на Белия дом, съобщава The Times of Israel. 

"Президентът потвърди ангажимента си да работи неуморно, за да подпомогне освобождаването на всички заложници възможно най-скоро, като признава ужасяващата им ситуация след 132 дни в плен на "Хамас", се казва в изявлението. Също така обсъдиха ситуацията в Газа и спешността да се гарантира, че хуманитарната помощ може да стигне до палестинските цивилни в отчаяна нужда", добавя той.

Относно Рафах, в изявлението се казва, че Байдън повтаря мнението си, че военна операция не трябва да продължава без надежден и изпълним план за гарантиране на безопасността и подкрепата за цивилните в Рафах.

Байдън: Без план за евакуация Израел не трябва да продължава операцията в Рафах

Байдън: Без план за евакуация Израел не трябва да продължава операцията в Рафах

В първия си разговор с Нетаняху след острите си забележки за войната в Газа

Припомняме, че в края на миналата седмица Байдън отново обсъди темата с Нетаняху и повтори позицията си за евакуация на цивилните. 

Това бе първият разговор между двамата, откакто Байдън каза, че военният отговор на Израел в Газа е бил "прекален".

Над половината от 2,3-милионното население на Газа е избягало в Рафах, в разпръснати палаткови лагери и управлявани от ООН приюти близо до границата. Египет се опасява от масов приток на стотици хиляди палестински бежанци, на които може никога да не бъде позволено да се върнат.

Нетаняху каза пред "Fox News Sunday", че има "много място на север от Рафах, където да отидат" след офанзивата на Израел другаде в Газа.

Трудни въпроси остават за решаване в Газа, признава Блинкън

Трудни въпроси остават за решаване в Газа, признава Блинкън

Все още се обмисля освобождаване на заложниците, държани от "Хамас"

Споразумението за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас" в Газа, остава възможно, но остават много трудни въпроси за разрешаване. Това заяви в четвъртък по време на посещението си в Албания американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Запитан дали може да бъде постигнато споразумение за прекъсване на военните действия преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан на 10 март, Блинкън каза, че по-ранен отговор от "Хамас" за потенциална сделка все пак предлага възможност за работа към споразумение.

Всяка израелска сухопътна офанзива в Рафах на границата с Газа ще "взриви" преговорите за размяна на заложници. За това предупреди високопоставен лидер на "Хамас".

Конфликтът в Газа започна на 7 октомври, когато въоръжени бойци на "Хамас" атакуваха израелски градове, убиха около 1200 души - предимно цивилни, и взеха около 250 заложници в Газа.

Байдън и Нетаняху обсъждат Газа

Байдън и Нетаняху обсъждат Газа

Първи разговор между двамата от острите коментари на Байдън за действията на Израел

Израел отговори с масирана бомбардировка и наземна офанзива, в която загинаха над 28 000 палестинци - предимно цивилни.