Президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя. Това ще бъде първият разговор на двамата лидери, откакто Байдън каза, че военният отговор на Израел в Газа е бил "прекален".

Това съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници в Белия дом.

Израелският премиер каза пред програмата "Fox News Sunday" по-рано в неделя, че не е разговарял с Байдън след неговия "отгоре" коментар в четвъртък и не знае какво е имал предвид лидерът на САЩ с това.

Източник, запознат с плановете за разговора, разкрива, че той ще се съсредоточи върху усилията за освобождаване на останалите 132 израелски заложници, държани от ислямистката групировка Хамас в Газа.

"Хамас": Израелска офанзива в Рафах ще "взриви" преговорите за заложници

"Хамас": Израелска офанзива в Рафах ще "взриви" преговорите за заложници

Хуманитарните агенции вещаят много жертви

Запитан в интервю за предаването "Тази седмица" на ABC, излъчено в неделя, колко израелски заложници, държани в Газа, са все още живи, Нетаняху каза, че "достатъчно, за да оправдае усилията, които полагаме".

Всяка израелска сухопътна офанзива в Рафах на границата с Газа ще "взриви" преговорите за размяна на заложници. За това предупреди високопоставен лидер на "Хамас".

Кабинетът на израелския премиер обяви, че е наредил на армията да разработи план за евакуация на Рафах и унищожаване на четири батальона на "Хамас", които според израелските сили са разположени там.

Повечето от разселените палестинци са потърсили убежище в Рафах, на границата с Египет, но след безплодни преговори за прекратяване на огъня по-рано тази седмица Нетаняху заяви, че израелските сили ще продължат боевете до "пълна победа".

Междувременно, здравните власти в Газа, която се контролира от "Хамас", заявиха, че около 28 000 палестинци, предимно цивилни, са били убити в региона от началото на конфликта през октомври.

Палестинските здравни власти казват, че около 70% от убитите са жени или деца под 18 години. Световната здравна организация описа системата на палестинското министерство на здравеопазването за докладване на жертви като "много добра" и агенциите на ООН редовно цитират данните за броя на жертвите.

Въоръжени бойци на "Хамас" убиха 1200 израелци и взеха около 250 заложници обратно в Газа при нападението на 7 октомври, което предизвика конфликта.

Нетаняху бърза да приключи операцията в Рафах преди 10 март

Нетаняху бърза да приключи операцията в Рафах преди 10 март

Предвид увеличаващия се международен натиск