Израел не трябва да продължава военната си операция в град Рафах на границата с Газа без надежден план за защита на цивилните. Това заяви в неделя президентът Джо Байдън по време на разговора си с премиера Бенямин Нетаняху, съобщават от Белия дом, цитирани от АП.

Припомняме, че това е първият разговор между двамата, откакто Байдън каза, че военният отговор на Израел в Газа е бил "прекален".

Заплахата за спиране на Споразуменията от Кемп Дейвид, крайъгълен камък на регионалната стабилност от близо половин век, дойде, след като Нетаняху каза, че изпращането на войски в Рафа е необходимо, за да се спечели четиримесечната война срещу палестинската групировка "Хамас". Той увери, че "Хамас" все още има четири батальона там.

Над половината от 2,3-милионното население на Газа е избягало в Рафах, в разпръснати палаткови лагери и управлявани от ООН приюти близо до границата. Египет се опасява от масов приток на стотици хиляди палестински бежанци, на които може никога да не бъде позволено да се върнат.

Нетаняху каза пред "Fox News Sunday", че има "много място на север от Рафах, където да отидат" след офанзивата на Израел другаде в Газа.

Байдън и Нетаняху обсъждат Газа

Байдън и Нетаняху обсъждат Газа

Първи разговор между двамата от острите коментари на Байдън за действията на Израел

Противостоянието между Израел и Египет, два близки съюзника на САЩ, се оформи, когато хуманитарните групи предупредиха, че офанзива в Рафа ще влоши катастрофалната хуманитарна ситуация в Газа, където около 80 процента от жителите са напуснали домовете си и според ООН една четвърт от населението е изправено пред глад.

Всяка израелска сухопътна офанзива в Рафах на границата с Газа ще "взриви" преговорите за размяна на заложници. За това предупреди високопоставен лидер на "Хамас". 

Конфликтът в Газа започна на 7 октомври, когато въоръжени бойци на "Хамас" атакуваха израелски градове, убиха около 1200 души - предимно цивилни, и взеха около 250 заложници в Газа.

Израел отговори с масирана бомбардировка и наземна офанзива, в която загинаха над 28 000 палестинци - предимно цивилни.

Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди мащабна военна операция в Южна Газа

Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди мащабна военна операция в Южна Газа

Бежанците ще имат възможност да напуснат лагера