Правителството на Южна Африка заяви във вторник, че е поискало от Международния съд да разгледа дали решението на Израел да удължи военните си операции в Рафах изисква от съда да използва правомощията си, за да предотврати по-нататъшно нарушаване на правата на палестинците, предава "Ройтерс".

Международният съд (МС) миналия месец нареди на Израел да вземе всички мерки в рамките на правомощията си, за да попречи на войските му да извършат геноцид срещу палестинците в Газа по дело, заведено от Южна Африка.

Израел планира да разшири наземното си нападение в град Рафах, където над 1 милион палестинци потърсиха убежище от офанзивата, която опустоши голяма част от ивицата Газа, откакто бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус в понеделник повтори призивите за прекратяване на огъня в Газа и изрази особена загриженост относно израелските атаки срещу Рафах.

Израел съобщи че е провел специална операция, при която са освободени двама израелски заложници в Рафах на фона на въздушни удари рано сутринта, които според местните здравни служители са убили 67 души и ранили десетки в южния град на ивицата Газа.

Въоръженото крило на Хамас съобщи в понеделник, че трима от осемте израелски заложници, които бяха сериозно ранени след израелските въздушни удари, са загинали.

Великобритания наложи санкции на четирима израелски граждани, заявявайки, че са екстремистки заселници, които са нападнали насилствено палестинци в окупирания от Израел Западен бряг.

Жозеп Борел предлага САЩ да намалят военната помощ за Израел

Жозеп Борел предлага САЩ да намалят военната помощ за Израел

Според него е противоречиво страните да правят декларации, без да постигат нищо