Израел проведе операция на специалните сили, която освободи двама израелски заложници в Рафах на фона на въздушни удари рано в понеделник, които според местните здравни служители са убили 37 души и ранили десетки в южния град на ивицата Газа, предава Ройтерс.

Съвместна операция на Израелските отбранителни сили (IDF), местната служба за сигурност на Израел Шин Бет и Специалното полицейско звено в Рафах освободи Фернандо Саймън Марман, на 60 г., и Луис Хеър, на 70 г., съобщи израелската армия.

Двамата мъже са били отвлечени от Хамас от кибуца Нир Ицхак на 7 октомври, казаха военните.

"Това беше много сложна операция", каза израелският военен говорител подполковник Ричард Хехт. "Работихме дълго време по тази операция. Чакахме подходящите условия."

Заложниците са били държани на втория етаж на сграда, която е била пробита с експлозивен заряд по време на нападението, при което е имало размяна на интензивен огън с околните сгради, каза Хехт.

"Много съм щастлив да съобщя, че тази нощ двама освободени заложници се приземиха тук, в медицинския център в Шеба, най-голямата болница в Израел", каза проф. Арнон Афек, директор на общата болница в Шеба. "Те бяха приети в нашето спешно отделение и бяха извършени първоначални прегледи от нашия спешен персонал. Те са в стабилно състояние и за тях се полагат грижи."

Израелските военни казаха, че въздушният удар срещу Рафах е съвпаднал с нападението, за да се позволи на силите им да бъдат изтеглени.

Въздушните удари предизвикаха паника в Рафах, тъй като много хора спяха, когато започна бомбардировката, казаха жители, с които Ройтерс се свърза чрез приложение за чат. Някои се страхуваха, че Израел е започнал наземната си офанзива към Рафах.

Израелски самолети, танкове и кораби са участвали в ударите, като според жителите са били ударени две джамии и няколко къщи.

Хамас заяви в изявление, че атаката срещу Рафах е продължение на "геноцидна война" и опити за принудително разселване, които Израел води срещу палестинския народ.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на премиера Бенямин Нетаняху в неделя, че Израел не трябва да започва военна операция в Рафах без надежден план за гарантиране на безопасността на около 1 милион души, които се укриват там, съобщи Белият дом.

Хуманитарните агенции казват, че нападение над Рафах би било катастрофално. Това е последното относително безопасно място в анклава, опустошен от военната офанзива на Израел.

Байдън и Нетаняху разговаряха около 45 минути, дни след като американският лидер каза, че военният отговор на Израел в ивицата Газа е бил "прекален" и изрази сериозна загриженост относно нарастващия брой цивилни жертви в палестинския анклав.

Офисът на Нетаняху заяви, че е наредил на военните да разработят план за евакуация на Рафах и унищожаване на четири батальона на Хамас, които според тях са разположени там.

Екстремистите на Хамас убиха 1200 души в Южен Израел и отвлякоха най-малко 250 при нахлуването си на 7 октомври, според израелски данни. Израел отговори с военно нападение срещу ивицата Газа, което уби повече от 28 000 палестинци, според управляваното от Хамас здравно министерство.

Нетаняху каза в интервю, излъчено в неделя, че "достатъчно" от останалите 132 израелски заложници, задържани в Газа, са живи, за да оправдаят войната на Израел в региона.

Управляваната от Хамас телевизия Aqsa в неделя цитира високопоставен лидер на Хамас, който казва, че всяка израелска наземна офанзива в Рафах ще "взриви" преговорите за размяна на заложници.

Египет предупреди в неделя за "ужасни последици" от потенциално израелско военно нападение срещу Рафах, който се намира близо до неговата граница.

"Египет призова за необходимостта от обединяване на всички международни и регионални усилия за предотвратяване на нападението срещу палестинския град Рафах", добави външното министерство в изявление.

Израел си иска заложниците от "Хамас", но не на всяка цена

Израел си иска заложниците от "Хамас", но не на всяка цена

Нетаняху отказва да прекрати войната