Израел няма да прекрати продължаващата война с "Хамас" и Израелските отбранителни сили (ИОС) ще останат в Газа. Това заяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху, цитиран от "Джерусалем пост".

Той посочи, че се разпространяват спекулации, че Израел ще сложи край на войната в Газа, но подчерта, че това е "невярно" и "планът на Израел за унишожаване на "Хамас" и "превръщане на Газа в място, което няма да бъде заплаха за Израел, ще продължи".

Нетаняху изтъкна, че "има червени линии" по отношение на освобождаването на заложниците, държани от палестинската групировка в анклава.

"В медиите се вдига много шум около усилията за освобождаване на още заложници, затова искам да поясня: Работим за постигане на нова схема за освобождаване на заложниците ни, но подчертавам: Не на всяка цена", категоричен бе той.

"Хамас" готов да освобождава заложници, но при същите действия от Израел

"Хамас" готов да освобождава заложници, но при същите действия от Израел

Въпреки протестите, Нетаняху е решен да победи групировката

Относно продължаващите преговори с посредничеството на Катар, Египет и САЩ за освобождаването на израелските заложници, Нетаняху уточни, че споразумението е в процес на разработване.

Планира се едномесечно прекратяване на огъня. Източници от Министерството на отбраната на Израел посочват, че се предвижда заложниците да бъдат освободени поетапно, като най-напред на свобода ще бъдат пуснати възрастните, болните и жените.

По време на втория етап ще бъдат освободени пленени жени войници на ИОС, а при последния етап - всички останали заложници, включително мъже войници.

Въпреки че "Хамас" настоява за пълно прекратяване на войната, засега Израел категорично отхвърля това.

Нетаняху и "Хамас" остават непреклонни в исканията си

Нетаняху и "Хамас" остават непреклонни в исканията си

Неясна е съдбата на останалите заложници в Газа